
Başbuğ, Balyoz Davasında İfade Verecek!
Eski Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ "Allah Allah diye hücum eden bir ordu cami bombalar mı" diyerek yalanladığı Balyoz darbesi davasında ifade verecek.
Savcılar İlker Başbuğ için 45 tane özel soru hazırladı.
Selimiye 1'inci Ordu Komutanlığı Karargâhı'nda yapılan ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı "Kozmik Odası"nda saklanan Balyoz Darbe Planı Seminer raporları, üç komutanın daha ifade vermesini gündeme getirdi. Dönemin Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Genelkurmay eski Başkanları emekli orgeneraller Hilmi Özkök ve Yaşar Büyükanıt'ın yanı sıra Kara Kuvvetleri eski Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman'ın da ifade vermesini gündeme getirdi.
Selimiye 1. Ordu Komutanlığı Karargâhı'nda yapılan ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı "Kozmik Odası"nda saklanan seminer raporlarının Balyoz soruşturmasını yürüten savcılar tarafından incelenmesi gündeme geldi. Alınan bilgilere göre davanın 16 Aralık 2010 tarihinde başlaması ile birlikte seminer raporlarının saklandığı Kara Kuvvetleri Komutanlığı Karargâhı Kozmik Odası'nda inceleme yapılması da gündeme gelecek. Aynı talebin 1. Ordu Komutanlığı Kozmik Odası için de geçerli olabileceği belirtildi. 5-7 Mart 2003 tarihlerinde yapılan plan semineri raporunun 30 Mart 2003 tarihinden itibaren Kozmik Oda'da yerini aldığı öğrenildi. Balyoz Darbe Planı iddialarının gündeme gelmesinden sonra İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, Genelkurmay Başkanlığı'ndan plan semineri raporlarını talep etmiş ancak bu geri çevrilmişti.
Karargâh 'devlet sırrı' dedi
Genelkurmay Başkanlığı Ceza Hukuk İşleri Şube Müdür Vekili Hâkim Binbaşı Okşan Çidem tarafından yazılan cevabi yazıda bazı belgelerin TSK Arşiv Yönergesi hükümleri uyarınca imha edildiği belirtildi. Yazıda "İmha edilmemiş olan Plan Semineri sonuç raporu ise CMK'nın 47'inci maddesi anlamında 'Devlet Sırrı' niteliğinde bilgiler içerdiğinden ve CMK'nın 125'inci maddesi hükmüne göre bu nitelikteki belgelerin sadece hâkim/mahkeme heyeti tarafından incelenebileceği değerlendirildiğinden, bu aşamada gönderilmemiştir" dendi. Genelkurmay Karargâhı'ndaki belgeler 31 Ocak 2005 tarihinde imha edildi. İmha tutanağı "Milli Çok Gizli Evrak Tutanağı" başlığı ile Genelkurmay kayıtlarına da geçti. İmha edilen 2293 belge arasında 1. Ordu Plan Semineri'ne ilişkin belgeler 605, 671, 680 ve 2271 sayı numarası ile girdi. 2005-2006 yıllarında 1. Ordu Komutanlığı yapan Org. Başbuğ'un ise kendi döneminde önceki yıllara ait bazı evraklarında imhasına onay verdiği öğrenildi.
"Türk ordusunun da bir sabrı var"
Plan seminerinin yapıldığı 5-7 Mart 2003 tarihlerinde Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı olan İlker Başbuğ, seminere onay veren isimler arasında bulunuyor. Başbuğ, plan seminerine ilişkin bazı belgelerin imhasına da Genelkurmay İkinci Başkanı olarak onay verdi. Başbuğ, Taraf'ın ortaya çıkardığı darbe belgelerine ilk sert tepkiyi 15 Ocak 2010 tarihinde verdi. Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda Kâzım Karabekir için düzenlenen özel anma töreninde konuşan Başbuğ, şunları söylemişti: "Her iddiayı inceleriz. Kara Kuvvetleri Komutanlığı konuyu detaylı olarak inceliyor. 7 yıl önceki bir olay. Biraz sabırlı olunmalı. Ama incelenmesi kabul anlamına gelmez. İddialar vicdansızlık. Lanetliyorum. Allah Allah diye taarruz eden bir ordu nasıl camiyi bombalar? Vicdansızlara sesleniyorum: Türk ordusunun bir sabrı var."
Başbuğ, 23 şubatta Karargâh'ta topladığı komutanlarla zirve yapmıştı. Zirve sonrasında "İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülmekte olan bir soruşturma kapsamında ortaya çıkan ciddi durumu değerlendirmek üzere, bugün Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı'nda bütün orgeneral ve oramirallerin katılımı ile bir toplantı icra edilmiştir" açıklaması yapıldı. Başbuğ, Balyoz operasyonu sırasında görevdeki ve emekli generallere yönelik gerçekleştirilen gözaltılar sırasında Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile bir araya gelmişti. Balyoz Planı'nda yer alan iddiaları "saçma" olarak değerlendiren Başbuğ, 1-4 Ağustos 2010 tarihlerinde yapılan YAŞ toplantısında da Balyoz iddianamesinde adı geçen generallerin terfilerinde ısrar etmişti.
HABERE YORUM KAT