1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Barışsever Sol partiler Ukrayna işgaline kör ve sağır!
Barışsever Sol partiler Ukrayna işgaline kör ve sağır!

Barışsever Sol partiler Ukrayna işgaline kör ve sağır!

Ukrayna’da devam eden vahşi işgal Sol’un anti-emperyalizm ve barış söylemlerinin tutarsızlığına bir kere daha ışık tuttu. 

13 Nisan 2022 Çarşamba 16:47A+A-

HAKSÖZ-HABER

Ukrayna işgali sadece Türkiye’de değil, Avrupa solunda da tartışmalara yol açmış bulunuyor. Putin Rusya’sını Sovyetler Birliği’nin devamı gibi gören bir yaklaşım tarzı ilginç bir şekilde Avrupa solu arasında da yaygın.

Hadiselere bu ruh haliyle bakanlar açısından Ukrayna’da birtakım kötü şeyler yaşanıyor olsa bile bunun sorumluluğunu Rusya’ya yüklemek haksızlık. Tam burada iki yaklaşım tarzı öne çıkıyor. İşgali iki ülke arasında bir ihtilaf olarak görüp, sorumluluğu eşit bölüştürmek ve Rusya’yı hiç tartışma konusu yapmadan doğrudan ABD emperyalizminin sinsi oyunlarını öne çıkartmak. ABD’yi merkeze alan bu söylem kaçınılmaz olarak Rusya’yı ve yaptıklarını görünmez kılıyor.

Bu tutumun tipik bir örneği Portekiz’de yaşandı. Zelenski’nin Portekiz Meclisine hitaben bir konuşma yapması teklifine Portekiz Komünist Partisi karşı çıktı ve oylamada red oyu verdi. Bu durumu eleştiren sol-liberal bir yayın organı olan Journal I adlı Portekiz gazetesi Euro/topics'in naklettiğine göre durumun absürtlüğüne şu cümlelerle dikkat çekiyor:

“Islah olmaz komünistler Sovyetler Birliği'ni anımsayıp bu imparatorluğun varisi olarak gördükleri Rusya'nın ilelebet desteklenmesi gerektiğine inanıyorlar. ... Komünistler bunu yaparak kötülerin tarafını tuttuklarını nasıl anlamazlar? ... En tuhafı da sundukları saçma sapan mazeretleriydi: Ukrayna Devlet Başkanı'nın bir parlamento oturumuna katılması, 'savaşın, çatışmanın ve silahlanma yarışının tırmanmasına' katkı sağlarmış. Yani savaşı tırmandıran Putin değil, hipersonik füzeler fırlatan ve şehirleri havaya uçuran da Rus ordusu değil, heybetli Portekiz Parlamentosu'ymuş...” (Euro/topics)

 

HABERE YORUM KAT