1. HABERLER

  2. HABER

  3. "Barış İçin Silahlar Sınır Dışına Çıkarılmalı!"
Barış İçin Silahlar Sınır Dışına Çıkarılmalı!

"Barış İçin Silahlar Sınır Dışına Çıkarılmalı!"

DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk yaptığı çağrıda, "Provokasyonların olmaması ve barış sürecine zemin hazırlaması için örgüt silahlarını Türkiye dışına çekmeli" dedi.

30 Eylül 2010 Perşembe 17:00A+A-

Kürt sorununun çözümüne yönelik girişimler hız kazandı. Çözüm sürecine şans tanınması için tek taraflı ateşkes sürecinin 1 yıl uzatılması bekleniyor. İlk adım olarak ise PKK'nın silahlı güçlerinin sınır dışına çıkarılması geliyor. Sınırlar içinde 1500-2000 arasında silahlı PKK'ya mensubu olduğu biliniyor. Genel seçimleri de içine alacak şekilde uzatılacak tek taraflı ateşkesin, bugün Kandil'den açıklanacağı kaydedildi.

 

GÜVEN VERMEKTEN KORKULMAMALI

Hafta başında İmralı'ya giderek Abdullah Öcalan ile görüşen Aysel Tuğluk, "Barışa daha yakınız" derken 1 yıl süreli ateşkes sinyali verdi. Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Ahmet Türk ise dün Mardin'de "PKK'ya silahlı güçlerini sınırdışına çekme" çağrısı yaptı. Türk, "Provokasyonların olmaması, örgütün bu barış sürecine zemin hazırlaması için silahlarını Türkiye dışına çekmesinde yarar var" dedi.

Tek taraflı ateşkes sürecinin devam etmesini isteyen Türk, şöyle konuştu: "Umut ediyoruz ki, eylemsizlik süreci devam eder. Bu konuda hükümetin de devletin de güven vermesi lazım. Devletin de barış için hazır olduğunu ortaya koyacak bir duruşu sergilemesi lazım."

Barışın sağlanması için tüm kesimlerin cesur olmasını isteyen Türk, "Herkesin 'yeter' dediği bir noktadayız. Demokratik reflekslerin artık devreye girmesi gerekiyor. Barış tek taraflı olmaz. İki tarafın da barış için yol haritasını önüne koyması lazım. Bu uzlaşı ve diyalog ortamı için çaba gösterilmesi gerekiyor" diye konuştu.

STK'LARIN TAVRI ETKİLİ OLDU

Bu yıl 12 Eylül referandumunun Ramazana denk gelmesi nedeniyle PKK, 13 Ağustos'ta eylemsizlik kararı aldı. Referandum sonrasında hükümetin Kürt sorununun çözümü için gösterdiği irade ve bölgedeki STK'ların baskısı eylemsizlik kararını uzatmasını istemesi etkin oldu. Daha önce kış öncesinde silahlı unsurlarını yurtdışına çeken örgüt, bu süreçte elemanlarını daha erken zamanda yurtdışına çekti.

Ateşkes 1 yıl uzatılıyor

DTP Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, Pazartesi günü Öcalan ile görüşmüştü. Öcalan'ın bu görüşmede PKK'nın eylemsizlik kararını uzatmasını istediği öğrenildi. PKK'nın Kandil'deki yöneticilerinin bugün yapacakları basın toplantısında, Öcalan lehindeki kararlarını kamuoyuna bildirmeleri bekleniyor. PKK yöneticilerinin, "süresiz eylemsizlik" ile "1 yıl eylemsizlik" konularını tartıştıkları; ancak 1 yıllık eylemsizlik kararı konusunda anlaştıkları kaydediliyor. PKK yöneticilerinin 1 yıllık eylemsizlik kararının şartlı olup olmadığı konusu ise henüz netlik kazanmadı. Kürt sorununun çözümü için hükümetin attığı adımların yeterli bulunmaması ve operasyonların devam etmesi durumunda örgütün izleyeceği yol ise bilinmiyor.

Görüşmelerde PKK'lıların Mahmur Kampı'na indirilmesiyle ilgili önemli gelişmeler sağlandığı belirtiliyor. Sürecin bu olumlu seyirde devam etmesi durumunda ağır silahlar ile suça karışmayan örgüt elemanlarının teslim olacağı belirtiliyor. Ancak hafif silahlar ile örgütün belli bir grubu tasfiye etmeyeceği belirtiliyor. Örgütün üst düzey yetkilileri ise Avrupa'ya gönderilmesi konusunun konuşulduğu belirtiliyor.

Provokasyona feda edilemez

Galip Ensarioğlu (Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı): Bence çözüm sürecinde atılması gerek ilk adım eylemsizlik süresinin uzatılması ise, ikinci adım da PKK'lıların sınır dışına çekilmesidir. Eğer PKK'lılar sınır dışına çekilirse devletin operasyon yapma riski sıfıra ineceği gibi, iki taraftan gelebilecek provokasyon riski de sıfıra inecektir. Bu olursa eğer barışın gerçekleşmesine de hiç kimse bahane bulamaz.

Örgüt somut adım atacaktır

Cevat Öneş (Eski MİT Müsteşar Yardımcısı): Çözüme ulaşmanın ilk adımı sürecin eylemsizlikle devam etmesidir. Bunun yolu ülke içindeki PKK'lıların sınır dışına çekilmesi ve bu çekilme sırasında askerin de operasyon yapmamasıdır. Bu konuda bir mutabakat sağlandığını, örgütün de somut bir adım atacağını düşünüyorum. Çünkü Kürtler de artık bunu istiyor. Türk'ün çağrısı bunun bir ifadesidir. Bana göre, Kuzey Irak'ta Mahmur benzeri bir kamp kurulacak ve silahsızlanma bu kamp üzerinden olacak.

Öcalan: 8 ayı heba etmeyelim

Öcalan'ın avukatlarıyla yaptığı görüşme örgüte yakın internet siteleri tarafından yayınlandı. Öcalan, "Önümüzde 8 ay var. Bunu heba etmeyelim" dedi. Bu arada avukatlarına kendisiyle ilgili kaygılarını da aktaran Öcalan'ın "Peki ben ne olacağım, benle ilgili çözüm ne?" diyerek durumunu sorduğu öğrenildi.

HABERE YORUM KAT