"Bangladeş'teki Usulsüz Yargılamalar Son Bulsun!"
Mazlumder, Bangladeş'te yasal bir siyasi parti olan Cemaati İslami'ye karşı devam eden usulsüz yargılamaların son bulması çağrısında bulundu.
Mazlumder Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal'ın Bangladeş'te yasal bir siyasi parti olan Cemaati İslami'ye karşı devam eden usulsüz yargılamaların son bulması için Cumhurbaşkanı'na, Başbakan'a ve TBMM Komisyon başkanlarına aşağıdaki yazıyı gönderdi:
Sayın Abdullah GÜL / Cumhurbaşkanı,
4 Eylül 2010 Cuma günü Bangladeş Başbakanı Sheikh Hasina, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, 1971 Bangladeş Bağımsızlık Savaşı'nda işlenen suçlarla ilgili Uluslararası Suçlar Mahkemesi kurulmasından söz etti. Başbakan Sheikh Hasina, savaş suçlarıyla ilgili yapılacak yargılamanın Bangladeş'in onaylamış olduğu Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni kuran Roma Statüsü'nün ruhuna uygun olacağını ifade etti.
Başbakan Hasina'nın iddialarının hukuki temeli yoktur. Roma Statüsü'ne göre Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin yargı yetkisi, üzerinden 39 yıl geçmiş olan suçları kapsamamaktadır. Ayrıca o günkü adı Doğu Pakistan olan Bangladeş'in birleşik Pakistan'dan kopma savaşı süresince Pakistan Ordusu ile işbirliği yapanların savaş suçları dosyaları 1972 ve 1973 yıllarında Bangladeş mahkemelerinde görülmüş, 1974'te Pakistan'ın Bangladeş'i tanımasıyla mesele halledilmişti. Bugün suçlananların hiçbiri o gün ne itham edilmiş ne de suçlu bulunmuşlardı. Ayrıca Cemaatin tutuklu bulunan beş üst düzey yöneticisinden dördü 1971 ayrışma savaşında öğrenci, öbürü ise Cemaat'e 1973'te katılmıştı.
Cemaat-i İslami'nin önde gelen 3 lideri, Başkan Maulana Motiur Rahman Nizami, Başkan Vekili Allama Delwar Hossain Sayedee, ve Genel Sekreter Ali Ahsan Mohammad Mujahid halkın dini değerlerini istismar etmek suçundan 29 Haziran 2010'da gözaltına alınıp tutuklandılar. Söz konusu kişiler henüz poliste gözaltında iken, 26 Temmuz 2010'da Savaş Suçları Mahkemesi, Cemaat liderlerinin 1971'de işledikleri iddia edilen suçlarla ilgili olarak yargılama yetkisi olduğunu ilan etti ve herhangi bir makul sebep olmaksızın haklarında tutuklama emri çıkarttı. Cemaatin iki Genel Sekreter Yardımcısı Md. Kamaruzzaman ve Abdul Quader Mollah keyfi yargılamanın durması için 13 Temmuz'da Yüksek Mahkemeye başvurdular ancak bizzat başvuruyu yapan bu kişiler de tutuklandılar. Halen tutuklu bulunan bu beş kişinin gözaltında iken işkenceye maruz kaldıklarına dair yaygın haberler gelmektedir.
Awami League 1972-75 ve 1996-2001 yıllarında Bangladeş'te iktidarda idi ama bugün suçlananlar aleyhine o dönemlerde davalar açılmadı. Esasında Awami League liderleri, şu an savaş suçu işlemekle yargılanan muhalefet liderleriyle 1980'lerdeki demokrasinin güçlendirilmesi için yapılan kitlesel gösterilerde ve 1990'larda beraber hareket ettmişlerdi.
Üzerinden 39 yıl geçmiş olan savaş suçları yargılamasının, gerçek anlamda insan hakları ihlallerini ortaya çıkartmak, suçlular üzerindeki korumayı kaldırmak ve adaleti tesis etmek için olmayıp Awami League hükumetine karşı meşru muhalefeti bastırmaya dönük bir siyasi sindirme operasyonu olduğuna dair ortak kanaat mevcuttur. Ayrıca yaşanan bu tartışmalar ülkedeki sosyo-ekonomik geriliği daha da ağırlaştırmakta, her türlü yatırım ve istikrarı engellemektedir. Tüm bu gelişmeler, aslında kaybedenin Bangladeş halkı olduğunu göstermektedir.
MAZLUMDER, Bangladeş Başbakanı Sheikh Hasina ile irtibat kurularak, yasal bir siyasi parti olan Cemaati İslami'ye karşı devam eden usulsüz yargılamaların son bulması ve muhaliflerin haklarının ihlal edilmemesi noktasında telkinde bulunulmasının sürece olumlu katkı yapacağına inanır.
Ahmet Faruk Ünsal
Mazlumder Genel Başkanı
HABERE YORUM KAT