1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BANGLADEŞ

  4. Bangladeş'te Kasım Ali'ye İdam Cezası
Bangladeş'te Kasım Ali'ye İdam Cezası

Bangladeş'te Kasım Ali'ye İdam Cezası

Bangladeş'te Cemaat-i İslami liderlerinden Kasım Ali, ülkede 43 yıl önce yaşanan iç savaşta suç işlediği gerekçesiyle idam cezasına çarptırıldı.

02 Kasım 2014 Pazar 15:10A+A-

Bangladeş Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, Cemaat-i İslam liderlerinden Mir Kasım Ali'yi 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında toplu katliam, adam kaçırma, esir alma ve işkence suçlarından yargıladı. Cemaat-i İslami'nin finansal işlerinden sorumlu en önemli ismi ve partinin en etkili liderlerinden olan Ali, yargılandığı 14 suçun sekizinden hüküm giyerek idamla cezalandırıldı.

Cemaat-i İslami liderlerinden Motiur Rahman Nizami de 29 Ekim'de aynı mahkeme tarafından idam cezasına çarptırılmıştı. Cemaat-i İslami, Nizami'ye verilen idam cezasına tepki olarak bugün 48 saat sürecek greve başladı. Parti liderlerinden Mujibur Rahman, perşembe günü de ülke çapında greve gideceklerini duyurdu.

Bangladeş Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında Pakistan ordusuyla işbirliği yapmak, cinayet, tecavüz ve yağma suçlamalarıyla Nizami'yi idam cezasına çarptırmıştı.

Cemaat-i İslami liderlerinden Abdülkadir Molla, insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle geçen yıl idam edilmişti. Bir başka lider Ğulam Azzam da 90 yıl hapse mahkum edilmiş, 24 Ekim'de solunum yetmezliği tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti. Delvar Hüseyin Seyidi'ye verilen idam cezası ise müebbet hapse çevrilmişti. 

Ülkedeki muhalefet partileri ve İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından adil yargı imkanı sunmadığı gerekçesiyle eleştirilen Bangladeş Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, 2009 yılında iktidardaki Avami Ligi Partisi tarafından 1971'deki iç savaşta işlenen suçları araştırmak için kurulmuştu. 

HABERE YORUM KAT