1. HABERLER

  2. HABER

  3. Balyoz'un Raporu Genelkurmay'dan Çıktı
Balyozun Raporu Genelkurmaydan Çıktı

Balyoz'un Raporu Genelkurmay'dan Çıktı

Balyoz davasının temelini oluşturan 1. Ordu Komutanlığı'ndaki plan semineriyle ilgili rapor hazırlandığı ve raporun Genelkurmay Başkanı tarafından da imzalandığı ortaya çıktı.

29 Kasım 2010 Pazartesi 21:49A+A-

Balyoz davasının gövdesinin oluşturan Birinci Ordu Komutanlığı'ndaki plan seminerleriyle ilgili çarpıcı yeni bilgiler ortaya çıktı. Kurmay Albay Hasan Durak tarafından hazırlanan raporda 1. Ordu Komutanlığı'nda 2003'te düzenlenen plan seminerine ilişkin  "Öncelikle milli mutabakat hükümeti kurulması gerekliliğinin tartışıldığını" belirtmiş.

Gürbüz Kaya, Halil Helvacıoğlu ile Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nun da katıldığı Selimiye'deki 5-7 Mart 2003 tarihli 1. Ordu Plan Semineri'ne ilişkin gündemi sarsacak bir ayrıntı ortaya çıktı.

Ayrıntı bugün Sabah Gazetesi'nde yayımlandı. Belgelere göre, Albay Hasan Durak hazırlayıp üstlerine gönderdiği bir raporda, seminerde iç tehdit unsurlarının ele alındığını açıkça belirtiyor ve darbeden sonra yapılacakları anlatıyor. 26 Mart 2003 tarihinde Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt tarafından imzalanan rapor, daha sonra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'e arzedildi.

Darbe öncesinde İstanbul'da neler yapılması gerektiği, MİT'le ilgili yapılması gerekenler gibi birçok önemli konuya da değinildiği raporda açıkça anlatılıyor.

Raporda ayrıca, Org. Çetin Doğan'ın sözlerine de yer verildi. Doğan'ın "İç tehdidin her zaman birinci öncelikli tehdit olarak algılanması gerektiği"ni ifade ettiği belirtilerek, şöyle denildi: "Silahlı kuvvetlerin, demokrasinin ve insan haklarının her zaman yanında olduğu, ancak Cumhuriyetin temel niteliklerinden hiçbir zaman taviz verilmeyeceği, Sn. Ordu Komutanı Org. Çetin Doğan tarafından önemle vurgulanmıştır."

16 Aralık'ta yapılacak olan dava iddianamesinde 5 aşamalı Balyoz Harekât Planı'nın nihai amacının hükümeti devirmek olduğu belirtiliyor.

Buna göre:
1. AŞAMA: İstihbarat faaliyetleri, fişleme safhası, mühimmatın dağıtılması
2. AŞAMA: Askeri müdahale için zemin hazırlama süreci
3. AŞAMA: Önce olağanüstü hal ve ardından sıkıyönetim ilan ederek, askeri bir müdahale ile Türkiye Cumhuriyeti hükümetini iktidardan zorla uzaklaştırmak
4. AŞAMA: Yürütme görevinin "Milli Mutabakat Hükümeti" ne bırakılması
5. AŞAMA: Seçim

HABERE YORUM KAT