1. HABERLER

  2. HABER

  3. Balyozcu Diğer Generallere Ne Olacak?
Balyozcu Diğer Generallere Ne Olacak?

Balyozcu Diğer Generallere Ne Olacak?

AYİM’in son kararıyla Balyoz sanığı 3 generalin sivil iradeyi by-pass girişimi sonuçsuz kalmakla birlikte Balyoz sanığı diğer 25 muvazzaf generalin de açığa alınmasının yolu açıldı.

04 Aralık 2010 Cumartesi 10:36A+A-

Askerî Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM), Tümgeneraller Halil Helvacıoğlu ve Gürbüz Kaya ile Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nun hükümet tarafından açığa alınmasını yerinde buldu.

Generallerin itirazını reddeden mahkeme, böylece Balyoz sanığı diğer 25 muvazzaf generalin de açığa alınmasının yolunu açtı. Balyoz sanığı 3 generalin sivil iradeyi by-pass girişimi sonuçsuz kaldı. Askerî Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM), Tümgeneraller Halil Helvacıoğlu ve Gürbüz Kaya ile Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nun hükümet tarafından açığa alınmasını yerinde buldu. Generallerin itirazını reddeden mahkeme, böylece Balyoz sanığı diğer 25 muvazzaf generalin de açığa alınmasının yolunu açtı.

Askerî Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM), Balyoz sanığı 3 generalin, açığa alınmalarının ardından yaptıkları itirazı reddetti. Hükümetin açığa alma işlemini yerinde bulan Mahkeme, verdiği kritik kararla Tümgeneraller Halil Helvacıoğlu ve Gürbüz Kaya ile Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nun sivil iradeyi devre dışı bırakma girişimine geçit vermedi. Ağır cezalık davaların açığa almayı gerektirdiğine onay anlamına gelen karar 6'ya karşı 4 oyla alındı. Böylece, Balyoz sanığı diğer 25 muvazzaf generalin açığa alınmasının da yolu açılmış oldu. AYİM'in kararı sonrası, 3 generalin YAŞ'ta terfi ettirilmemeleriyle ilgili olarak açtıkları davada verilen yürütmeyi durdurma kararının uygulama imkânının kalmadığı belirtiliyor. TSK Personel Kanunu'nun 65. maddesine göre, açığa alınan personelin terfi ve kademe ilerlemeleri yapılamıyor. AYİM'in gerekçeli kararı da açıklandı. Gerekçeli kararda, açığa alma işleminin hukuka aykırı olmadığı ve söz konusu işlemin telafisi güç zararları doğurmadığı ifade edildi.

Tümgeneraller Halil Helvacıoğlu ve Gürbüz Kaya ile Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nun hükümetin açığa alma işlemine karşı açtığı davada kritik karar dün verildi. AYİM, üç generalin yürütmeyi durdurma talebini reddetti. Gerekçeli kararda, 'idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının gerçekleşmediği kanaatine varıldığı' bildirildi. AYİM'in kararında, somut olayda, tedbir mahiyetindeki açığa çıkartılma işleminin uygulanmasının davacıya verebileceği zararın telafisinin güç veya imkansız olmadığı; diğer taraftan dava konusu işlemin yetkili makam tarafından tesis edildiği; davacı hakkında beş yıl ve daha fazla hapis cezasını gerektiren bir suçtan kamu davası açılmış olduğu göz önüne alındığında, davacının açığa çıkartılabilmesi için 926 sayılı kanunun 65/1-a maddesinde belirtilen objektif nedenin hukuken mevcut olduğu ifade edildi. Diğer bir anlatımla yürütmenin durdurulması kararı verilebilmesi için kanunun aradığı idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması olgusunun da somut davada gerçekleşmediğinin değerlendirildiği belirtildi. Kararda, "Belirtilen nedenlerle, davacının yürütmenin durdurulması istemini kapsayan dilekçesi ve eklerinin incelenmesi sonucunda, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının gerçekleşmediği kanaatine varıldığından, 1602 sayılı kanunun 62. maddesi uyarınca yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verildi." denildi.

Karar, hukukun gereği

Zaman gazetesine konuşan hukukçular, AYİM'in kararının hukukun gereği olduğunu söyledi. Emekli Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel, "AYİM doğru bir karar verdi. Yasaya uygun bir sonuç ortaya çıktı. Bu süreçle birlikte askerî mahkemelerin bağımsızlığı gündeme geldi. Ancak bu mahkemelerin bağımsız olduğunu söyleyemeyiz. Buralarda görev yapanların terfileri de YAŞ kararlarıyla alınıyor. Dünyada böyle mahkemelerin olmadığı biliniyor. Anayasa değişikliği döneminde Askerî Yargıtay ve AYİM'in tamamıyla kaldırılmasını ya da işlevinin değiştirilmesini gündeme getirmiştik." dedi.

Askerî Yargıtay Onursal Üyesi emekli Kıdemli Albay Ali Fahir Kayacan da hukukî prosedürün işlediğini anlatıyor. Kayacan, "Yürütmeyi durdurma kararı ona göre işledi. Açığa alma işlemi, 6'ya karşı 4 oyla çıktı. Ama burada 4 kişinin generallerin aleyhine değerlendirme yaptığı anlamı çıkmaz. Bu kişiler, nihai kararın verilmesini bekleyeceklerdir. Ama mahkemenin verdiği karar belli, bu karar dışında farklı bir gelişmenin olması ihtimali zayıf. Açığa alma kararının iptal başvurusu ile ilgili mahkemenin ret kararı vermesiyle birlikte, generallerin terfi olmasının önü kapandı diyebiliriz."

Emekli AYİM Üyesi Hâkim Yarbay Veysi Savaş da kararın daha önce mahkeme tarafından alınan yürütmeyi durdurma kararının da iptal gerekçesi olacağını vurguluyor. Savaş, "Söz konusu askerler müebbetle yargılanıyor. Yani açığa alma maksadına uygun. Bu durumda AYİM'in hukukî ve kanunî bir gerekçesi kalmamıştır. Bu süreçten sonra bakanlıklar ile Başbakanlık terfi davasına ilişkin daha önce AYİM'in verdiği yürütmeyi durdurma kararının ortadan kaldırılması için gerekçe olarak kullanabilir. Bu yönde mahkemeye başvurması gerekiyor." diyor.

Emekli Askeri Hâkim Ahmet Cengiz Tangören, idare ve yargının üzerine düşeni yerine getirdiğini anlatıyor. Tangören, "Verilen karar gayet yerinde. Zaten takdir tamamen idarenindi. İdare, üzerine düşeni yaptı. Askerî Yüksek İdare Mahkemesi de, bu 3 generalin müracaatını yerinde bulmayarak müracaatı iptal etti." ifadelerini kullanıyor.

HABERE YORUM KAT