1. HABERLER

  2. HABER

  3. Balyoz Davası da Silivri’de Başlıyor!
Balyoz Davası da Silivri’de Başlıyor!

Balyoz Davası da Silivri’de Başlıyor!

Aralarında Çetin Doğan, İbrahim Fırtına, Özden Örnek, Ergin Saygun, Engin Alan, Mehmet Otuzbiroğlu ile ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nda ıslak imzası bulunan Dursun Çiçek’in de bulunduğu 196 tutuksuz sanık bugün Silivri’de hakim karşısına çıkıyor. ‘Bal

16 Aralık 2010 Perşembe 02:35A+A-

Silivri tarihi bir davaya daha tanıklık etmeye başlıyor. Hava Kuvvetleri eski Komutanı Halil İbrahim Fırtına, dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, Albaylar Dursun Çiçek ve Cemal Temizöz ile aralarında halen görevde olan onlarca generalin bulunduğu 196 sanık, Balyoz darbe planı davası kapsamında bugün hakim karşısına çıkıyor. Davanın ilk duruşması Ergenekon davalarının da görüldüğü Silivri Cezaevi'nde kurulan mahkeme salonunda yapılacak. Türkiye tarihinde ilk defa muvazzaf ve emekli askerler yaptıkları iddia edilen darbe planı ile ilgili sivil mahkemeye hesap verecek. 

TÜRKİYE CUMHURİYETİ'Nİ YIKMAYA TEŞEBBÜSLE YARGILANACAKLAR

Camilerin bombalanması ve Ege'de Türk jetlerinin düşürülmesi gibi korkunç eylemlerin de yer aldığı 'Balyoz' kodlu darbe planı ile ilgili dava Ergenekon davalarının da görüldüğü Silivri'de yapılacak. 196 sanığın yargılandığı davada tutuklu bulunmuyor. Savcılar Mehmet Ergül, Süleyman Pehlivan, Ali Haydar ve Murat Yönder tarafından hazırlanan 968 sayfalık iddianameyle hakkında dava açılan sanıkların, 15 ile 20 yıl arasında hapis cezası öngören ve 'Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs' suçunu düzenleyen TCK'nın 147 ve 61. maddeleri gereğince cezalandırılmaları isteniyor. Özel Yetkili İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, darbeye zemin oluşturmak için kaos ve kargaşa ortamı oluşturmayı amaçladığı iddia edilen sanıkların bu amaçla 'Oraj', 'Suga', 'Çarşaf' ve 'Sakal' eylem planlarını hazırladığı iddia ediliyor. AK Parti Hükümetinin bir biri ardına patlak veren olaylara müdahalede yetersiz kalmasını ve askerin önerisi ile sıkı yönetim ilan edilmesini amaçlayan darbecilerin nihai hedefinin ise devletin kontrolünü tamamen ele geçirmek olduğu vurgulanıyor. Kabul edilen iddianamede, 2003 yılında 1. Ordu Komutanlığı'nda 162 kişinin katılımı ile gerçekleşen seminerin, 'Balyoz Harekat Planı'nda öngörülen ve bir nevi darbenin tatbikatı olduğu belirtiliyor.

TOPLU TAHLİYELER TARTIŞMALARA NEDEN OLMUŞTU

Balyoz darbe planı iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında 23 Şubat ve 2 Mart tarihleri arasında peş peşe operasyonlar yapılmıştı. Emekli Orgeneral Çetin Doğan ile emekli Koramiral Feyyaz Öğütcü'nün de aralarında bulunduğu 36 kişi tutuklanmıştı. 18'i muvazzaf subay toplam 33 kişinin tutukluluğuna yapılan itiraz, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedilmiş, ancak, aynı dönemde 15 şüphelinin tahliyesine karar verilmişti.

Kamuoyu tarafından şüpheyle karşılanan tahliye furyası ise İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimi Oktay Kuban tarafından başlatılmıştı. Sanık avukatların itirazı üzerine 1 Nisan 2010 tarihinde, emekli Orgeneral Çetin Doğan, Tümgeneraller Bekir Memiş ve İhsan Balabanlı'nın da aralarında bulunduğu 19 zanlı Kuban tarafından tahliye edilmişti.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti ise 4 Nisan 2010 tarihinde Olcan ve Dalay hakkında yakalama emri çıkarmış, aynı mahkeme 5 Nisan 2010 tarihinde de hakim Kuban'ın tahliye ettiği 11'i muvazzaf, 19 şüpheli hakkında yakalama emri çıkartmıştı. Başdöndürücü tahliye ve yeniden tutuklamaların sonlandığı düşünülürken darbe planı yaptığı iddia edilen sanıklarla ilgili itirazları bu kez İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimi Yılmaz Alp değerlendirmiş, Alp 18 Haziran 2010 tarihinde emekli Orgeneral Çetin Doğan, Korgeneral Yurdaer Olcan, Tümgeneral Abdullah Dalay'ın da aralarında bulunduğu 11 zanlıyı, 22 Haziran 2010 tarihinde de emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık ile birlikte 12 kişiyi tahliye etmişti. Son olarak 9 Temmuz 2010 tarihinde Albay Cengiz Köylü'nün tahliye edilmesiyle de soruşturma kapsamında tutuklu şüpheli kalmadı.

183 KLASÖR BELGE GİTTİ

Öte yandan Balyoz Güvenlik Harekat Planı Davası'na ait 183 klasör Adalet Bakanlığı'na ait bir minibüs ile davanın görüleceği Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsü'ne gönderildi.

Davaya ilişkin binlerce sayfa belge ve delilin yer aldığı dosyalarla birlikte İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi kalem personeli de Silivri'ye gitti. Özel Harekat ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne ait iki araç da dava klasörlerini götüren minibüse, Silivri'ye kadar eşlik etti.

Silivri İlçe Jandarma Komutanı ile Cezaevi içinde bulunan Jandarma tabur Komutanı da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Beşiktaş'taki adliye binasına gelerek davanın görüleceği İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi heyeti ile dava sürecinde alınacak güvenlik tedbirlerini görüştü. Bilindiği gibi Ergenekon davasının ilk gününe Jandarmanın aldığı önlemlerin yetersizliği damga vurmuştu. Gözü dönmüş protestocular haber yapmaya çalışan gazetecilere saldırmıştı.

İDDİANAMEDE YER ALAN KOMUTANLAR

İddianamede, 196 sanık arasında Genelkurmay Muhabere ve Elektronik Bilgi Sistemleri (MEBS) Başkanı Koramiral Kadir Sağdıç, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Tuğamiral Mehmet Fatih Ilgar, Korgeneral Yurdaer Olcan, Tümgeneraller Abdullah Dalay, İhsan Balabanlı, Ali Semih Çetin, eski Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun, eski Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütcü, emekli Korgeneral Engin Alan ve Albay Dursun Çiçek ile Milli Savunma Bakanlığı tarafından açığa alınan Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu ile İçişleri Bakanlığı tarafından açığa alınan Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu da yer alıyor.

DAVAYA HAKİM ÖMER DİKEN BAKACAK

''Balyoz Planı'' iddialarına ilişkin davanın bugün görülecek ilk duruşmasında, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyetine önceki gün görevlendirilen hakim Ömer Diken başkanlık yapacak.

İlk duruşmada İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Başkan Ömer Diken, üye hakimler Davut Bedir, Murat Üründü ve Ali Efendi Peksak'tan oluşacak. Duruşmada iddia makamını özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş temsil edecek.

ÖZGÜR-DER, BALYOZ DAVASINA MÜDAHİL OLACAK

Balyoz Darbe Planı'nda kapatılması ve yöneticilerinin tutuklanması planlanan Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der), bugün Silivri'de başlayacak Balyoz Darbe Planı Davası'na müdahil olma talebinde bulunacak. Balyoz Darbe Planı'yla ilgili bir basın açıklaması da yapacak olan Özgür-Der, Balyoz'da adı geçen tüm generallerin yargılanmasını ve halka karşı katliam planları yapanların cezalandırılmasını talep edecek.

MURAT ALAN / YENİ AKİT

HABERE YORUM KAT