1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Azez’de Yaşananları Bölgeden Bir İsimle Konuştuk!
Azez’de Yaşananları Bölgeden Bir İsimle Konuştuk!

Azez’de Yaşananları Bölgeden Bir İsimle Konuştuk!

Suriye’de muhalif güçler arasında yaşanan çatışma, Müslümanlar nezdinde büyük bir endişe uyandırdı.

21 Eylül 2013 Cumartesi 17:24A+A-

HAKSÖZ-HABER

Türkiye sınırında bulunan Azez kasabası civarında cereyan eden IŞİD ile ÖSO’ya bağlı Kuzey Rüzgarı arasındaki çatışmalarda 5 kişi hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı.

Peki, çatışmalar neden ve nasıl çıktı?

Arkadaşımız Yılmaz Bilgen, yaşananları bölgeden etkin bir isimle, İyilik-Der Yardım Koordinatörü Cemal Mustafa ile konuştu…

Azez ve çevresinde direnişin ilk günlerinden itibaren Özgür Suriye Ordusuna bağlı Asefet el Şimal (Kuzey Rüzgârı) isimli birliklerin hâkim olduğunu ifade eden Cemal Mustafa, birkaç ay öncesinden başlayarak, bölgeye Irak ve Şam İslam Devletine (IŞİD) bağlı savaşçıların da gelmeye başladığını ifade ediyor.

Olayların başlamasına sebep olan gelişmeyi ve sonrasını Cemal Mustafa şöyle özetledi:

Azez’de bulunan hastaneye gelen IŞİD’e bağlı savaşçılar hastanede görevli yabancı bir doktorun kendi hatlarının resimlerini çektiğini öne sürerek Alman doktoru tutuklamak istediler. Bu talep Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) yetkilileri tarafından doktora ihtiyaç duyulduğu gerekçesiyle reddedildi. Aslında savaş bölgelerinde her grup için fotoğraf çekmek ve mücahitlerin direnişini dünyaya duyurmak başvurulan bir yöntemdir. ÖSO yetkilileri yine de fotoğraf makinesini verebileceklerini ve isterlerse tüm resimleri sileceklerini söylemelerine rağmen IŞİD savaşçıları doktoru tutuklamakta ısrar ederler. O sırada ÖSO’dan bir asker telsizle yardım ister. Hastaneye içerisinde 6-7 asker bulunan bir araç gelir. Bu esnada bir yanlış anlama üzerine askerlerin çatışma amacıyla oraya geldiğini düşünen IŞİD savaşçıları ateş açar. Çıkan çatışmada 3 ÖSO askeri ve bir muhabirle bir sivil hayatını kaybeder.

Bu çatışma ile birlikte Türkiye, Suriyeli direnişçiler için çok büyük önemi olan Karkamış Sınır Kapısını geçişe kapattı. “İçeride ortaya çıkan bu ihtilaf tüm Suriyeli mücahidler için de beklenmedik bir gelişme oldu.” diyen Cemal Mustafa, “Herkes bu durumun düzeltilmesi için seferber oldu ve karşılıklı ateşkes ilan edildi.” diye de ekliyor.

ÖSO’dan General Ebu Raşit ve IŞİD Emiri Abdurrahman Kuveyti arasında varılan antlaşma metninde yer alan maddeler ise şunlar:

1) Ateşkes ilanı.

2) Karşılıklı esir takası.

3) Bundan sonra doğacak ihtilafların kurulacak şeriat mahkemesine götürülmesi.

4) Tarafların tekrar eski pozisyonlarına dönmesi ve ele geçirilen silah, araç-gereç ve mühimmatın yeniden sahiplerine teslim edilmesi.

Üzerinde uzlaşılan bir diğer madde ise Tevhid Tugayı’na (Liva et-Tevhid) bağlı bir birliğin arada oluşturulacak tampon bölgede konumlandırılması ve olası bir ihtilafın bu yolla önüne geçilecek olması idi.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum