1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. AYM'nin Hizb-ut Tahrir Sanıklarına Dair Hak İhlali Kararlarını Mahkemeler Gözardı Edemez!
AYM'nin Hizb-ut Tahrir Sanıklarına Dair Hak İhlali Kararlarını Mahkemeler Gözardı Edemez!

AYM'nin Hizb-ut Tahrir Sanıklarına Dair Hak İhlali Kararlarını Mahkemeler Gözardı Edemez!

Hizb-ut Tahrir’e yönelik hukuksuzluklar, yüksek mahkeme tarafından bir defa daha tescillendi. Anayasa Mahkemesi, Hizb-ut Tahrir yargılamalarıyla ilgili 2 ayrı yeniden yargılama kararı daha verdi.

14 Mayıs 2019 Salı 13:20A+A-

Anayasa Mahkemesi, adil yargılanma hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle bireysel başvuruda bulunan 4 Hizb-ut Tahrirli Müslümanı haklı buldu. AYM’nin “adil yargılanma hakkının ihlal edilmesiyle ilgili” ortaya koyduğu gerekçelerin tüm dosyalarda aynı olması; Hizb-ut Tahrir’e uygulanan hukuksuzluğu gözler önüne serdi.

AYM: Hizb-ut Tahrir terör örgütü değildir

Hizb-ut Tahrir’e yönelik yargılamalarda direniş gösteren yerel mahkemelere adeta hukuk dersi veren AYM, Hizb-ut Tahrir üyesi olduğu ifade edilen Muhammet Ali Tuluk, Ramazan Kabaklı ve Yakup Tosun’un yeniden yargılanmasına karar verdi. Daha önce Yılmaz Çelik hakkında alınan karara atıf yapan AYM, Hizb-ut Tahrir’in bir terör örgütü olarak kabul edilmesine ilişkin yeterli bir değerlendirme yapılmadığına hükmetti.

Yerel mahkemeleri haksız buldu

Akit gazetesinin yer verdiği haberde konuyla ilgili olarak “Hizb-ut Tahrir’e yönelik yargı zulmüne ‘dur’ diyen Anayasa Mahkemesi, son olarak Haluk Özdoğan isimli mazlumun başvurusunu değerlendirdi. Hizb-ut Tahrir’e üyelik suçlamasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Haluk Özdoğan’ın ‘adil yargılanma hakkının ihlal’ edildiğine dikkat çeken Yüksek Mahkeme, Özdoğan’ın yeniden yargılanmasına karar verdi. 3 Nisan 2019 tarihinde Haluk Özdoğan’ın bireysel başvurusunu karara bağlayan AYM’nin tarihi kararında, Anayasa’nın 36’ncı maddesi ile adil yargılanma hakkının güvence altına alındığı vurgulandı.” denildi.

AYM kararlarından ne çıktı?

Yılmaz Çelik’in bireysel başvurusunu değerlendiren AYM, Hizb-ut Tahrir’in terör örgütü olmadığını vurguladığı kararında, zulmün durdurulması gerektiğine dikkat çekilmişti. Yargıtay ve mahkemelerin Hizb-ut Tahrir’in silahlı bir terör örgütü olarak kabul edilmesine ilişkin karar gerekçelerinin “yeterli” olmadığına hükmeden AYM’nin Yılmaz Çelik ile ilgili verdiği hak ihlali kararının gerekçesi 26 Ekim günü Resmi Gazete’de yayınlanmıştı. AYM, geçtiğimiz günlerde de Mahmut Oğuz isimli mazlumun adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti. Hayali örgüt üyeliğinden cezalandırılan Oğuz’un yeniden yargılanmasına karar verilmişti. Yüksek mahkeme, son olarak Hizb-ut Tahrir’e üyelik suçlaması ile 2 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırılan Adnan İ.’ye yönelik ‘hak ihlali’ tespitinde bulunmuştu.

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT