1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. AYM, İptal Dosyasını Kabul Etti
AYM, İptal Dosyasını Kabul Etti

AYM, İptal Dosyasını Kabul Etti

Türkiye'de Anayasa Mahkemesi, CHP'nin Anayasa değişikliği paketinin iptali için yaptığı başvuruyu görüşmeyi kabul etti.

08 Haziran 2010 Salı 00:19A+A-

Paketin 5 Temmuz'da şekil yönünden inceleneceği bildirildi.

CHP'nin açtığı iptal davasında dosyada eksiklik bulunmadığına karar veren Anayasa Mahkemesi, "işin şekil yönünden incelenmesine" karar verdi.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, anayasada değişiklik paketinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle 111 imzalı bir dilekçeyi mahkemeye sunmuştu.

Anayasa Mahkemesi'ne verilen dava dilekçesinde yöntem ve esasa ilişkin olmak üzere iki ana başlıkta iptal talepleri var.

Anayasa değişikliğini eleştiren CHP, "Tek partinin Anayasa'da değişiklik yaptığını'' iddia ediyor.

Mahkemeye sunumuna Kemal Kılıçdaroğlu'nun da eşlik ettiği dava dilekçesinde 97 CHP milletvekilinin yanı sıra 7 bağımsız, 6 DSP'li ve 1 DP'li milletvekilinin imzası yer aldı.

Başvuruyu kabul eden Anayasa Mahkemesi, kendi yapısında değişiklikleri de öngören bir paket üzerinde karar vermiş olacak.

Anayasa paketinde en çok tartışılan maddeler Anayasa Mahkemesi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısında öngörülen değişiklik önerileri.

Parti kapatmayı zorlaştıran değişiklik önerisi ise meclisteki oylamada 330 oya ulaşamadığı için paketten düşmüştü.

Kimi gözlemciler, Anayasa Mahkemesi'nin paketin yürürlüğünü durdurması halinde Türkiye'de seçimin erkene alınması olasılığı olduğunu söylüyor.

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT