
AYİM’in Çifte Standardına Tepki
Balyoz davası sanığı 3 generalin terfi ettirilmemesi üzerine harekete geçen AYİM’in, YAŞ’zedelerin açtığı davaları reddetmesi ise tepkilere yol açtı.
Balyoz sanığı 3 generalin açığa alınması, Askerî Yüksek İdare Mahkemesi'ni (AYİM) yeniden gündeme getirdi. Balyoz davası sanığı ve çok sayıda fişleme dosyasında imzası bulunan Tümgeneral Halil Helvacıoğlu, Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu YAŞ'ta terfi ettirilmedikleri için AYİM'e başvurmuş ve yürütmenin durdurulması kararını çıkarmıştı. Yüksek Askeri Şura'da terfi ettirilmeyen Balyoz Darbe Planı davasının sanıkları hakkında tüm hukuk yollarını kullanarak terfi ettirilmesi yönünde karar veren Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin (AYİM) YAŞ mağdurlarının açtığı davaları ise reddettiği ortaya çıktı.
RED KARARLARINDA ÇUBUKLU İMZASI
1997-98 yılında YAŞ kararlarıyla ihraç edilen 12 askeri hâkimin ve yüzlerce subayın AYİM'e başvurusunun reddedildiği öğrenildi. Söz konusu başvuru dilekçelerine olumsuz yönde oy kullananlar arasında o günlerde AYİM'de görevli olan Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu'nun da yer aldığı belirtildi.
İŞTE AYİM'İN ÇİFTE STANDARDI
1997 yılında YAŞ kararıyla TSK'dan ihraç edilen emekli Askeri Yargıtay Üyesi Albay Hâkim Hasan Tüysüzoğlu, "Biz 12 askeri hâkim ihraç edildik. Hâkimlik teminatımız yargı güvencesi altında olmasına rağmen haklarımız çalındı. Olayın hemen ardından yasa gereği AYİM'e müracaat ettik. Anayasa ve kanunlara aykırılığı ortaya koyduk. Bize bir gerekçe sunulmadan hukuksuz bir şekilde ihraç edildiğimizi dilekçelerimizle belirttik. Yapılan işlemin hâkim teminatına, Anayasaya ve hukuka aykırı olduğu yönündeki iddiamızı 3 üye yerinde bulurken, şu andaki Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu başta olmak üzere diğer üyeler olumsuz oy kullanarak reddetti. Hâkim Çubuklu'nun oyuyla AYİM hukuksuzluğa imza attı. Çubuklu olumlu oy kullansaydı dava görülecekti. Ve daha sonra da çok sayıda arkadaşımızın dilekçeleri AYİM tarafından reddedildi" dedi.
İBRET VERİCİ BİR DURUM
AYİM ile Genelkurmay Karargâhının birlikte hareket ettiğini vurgulayan Tüysüzoğlu, "Yüksek Askeri Şura'da terfi ettirilmeyen Balyoz Darbe Planı davasının sanıkları hakkında tüm hukuk yollarını kullanarak terfi ettirilmesi yönünde karar vererek sürecin bu hale gelmesine neden olan AYİM, Genelkurmay karargâhının görüşüne göre karar veriyor. Balyoz sanıkları için en ufak bir şeyde onların lehlerine derhal faaliyete geçen AYİM'in YAŞ mağdurlarının taleplerini görmezden gelmesi çifte standardın belgesidir. Üst kademe ile AYİM'in birlikte hareket ettiğinin göstergesidir. Bizlere tanınmayan hakların 3 generale tanınması ibret vericidir. Üstelik bizim durumumuz daha farklı. Neyle suçlandığımızı bile bilmiyoruz" diye konuştu.
İSMİMİZ ÇETE İDDİANAMESİNDE OLSAYDI BAŞVURUMUZ KABUL MÜ EDİLECEKTİ?
1998 yılında YAŞ kararıyla ordudan atılan ASDER Ankara Şube Başkanı Emekli Kurmay Binbaşı Şahin Akdoğan da, "Haksız ve hukuksuz bir şekilde gözümüz gibi sevdiğimiz ordumuzdan koparıldık. Tüm haklarımız elimizden alındığı gibi, AYİM'e o yıllarda yaptığımız hiçbir başvurumuz kabul edilmedi. Anlaşılan bizim de çete iddianamelerinde adımızın geçmesi gerekiyormuş. Artık yargıdaki çift başlılığa son verilsin. Başbakan ya da cumhurbaşkanının kendisine özel mahkemesi yokken Genelkurmay'ın neden var?" diye sordu.
YANDAŞLARINI KURTARMAYA ÇALIŞIYORLAR
1998 yılında YAŞ kararlarıyla ihraç edildikten sonra AYİM'e başvuran Kurmay Binbaşı Kemal Şahin ise, "AYİM bir hukuksuzluğa göz yumdu. Dilekçelerimizi reddederek dava açılmasına izin vermedi. Ancak hakkında skandal iddialar olan, Balyoz iddianamesinde inanılmaz vahim suçlarla karşı karşıya olan generaller için hemen kolları sıvadılar. Çok büyük bir ayrımcılık ile karşı karşıyayız. Üstelik onlar hakkında iddianameler hazırlanırken, bizlerin suçsuz olduğunu artık bilmeyen yok. Biz ideolojik dayatmaların kurbanı olduk. İşte o dayatmaları yapanlar bugün yandaşlarını kurtarmak için çaba sarf ediyorlar" dedi.
ASLAN DEĞİRMENCİ / YENİ AKİT
HABERE YORUM KAT