1. HABERLER

  2. HABER

  3. Aygan, İsveç'te 5 Saat İfade Verdi
Aygan, İsveçte 5 Saat İfade Verdi

Aygan, İsveç'te 5 Saat İfade Verdi

İsveç’te ‘siyasi sığınmacı’ olarak yaşayan PKK itirafçısı Abdülkadir Aygan, Diyarbakır özel yetkili savcılarının gönderdiği 70 soruyu cevaplamaya başladı.

07 Ekim 2010 Perşembe 06:06A+A-

Doğu ve Güneydoğu'da 1990'lı yıllarda aralarında gazeteci Musa Anter cinayetinin de bulunduğu faili meçhullerin kilit ismi PKK itirafçısı ve JİTEM mensubu Abdülkadir Aygan, 'siyasi sığınmacı' olarak yaşadığı İsveç'te ilk kez savcılara ifade verdi.

İlk ifadesinin alınmasının ardından CİHAN'a konuşan Aygan, "Yıllardır TC savcılarına yaptığım çağrı nihayet yankı buldu ve kendileri gelmese de soruları geldi." dedi. Aygan, "Demirel'den Çiller'e kadar birçok isim hakkında açıklamalar yapacağım, onlar dikkate alınmazsa, fırsat verilmezse bu işe razı olmam." ifadelerini kullandı.

Aygan'ın, iki Diyarbakır özel yetkili cumhuriyet savcısının İsveç Adalet Bakanlığı aracılığı ile gönderdiği 70 sorudan 27'sini cevapladığı öğrenildi. Faili meçhullerin kilit ismi, "Soruşturmanın selameti açısından detaylara girmem doğru olmaz. Henüz soruşturma bitmedi. Başka bir gün yine devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Aygan, "İsveç makamlarının bana yöneltmesi istenilen soruları iki kategoride değerlendirmek gerekir. Bir, Diyarbakır'da devam eden faili meçhuller ve JİTEM davasına ışık tutabilecek, davanın sağlıklı sonuçlanması için yöneltilen sorular. İki, tuzak sorular... PKK basınında ve benzeri yerlerde benim ağzımdan yayınlanan ve tek tek olayları irdeleyen sorular. Cevaplamam halinde, hakkımda şimdiye kadar iadem için herhangi bir somut delil bulamayan savcıların eline koz verecek sorular..." şeklinde konuştu.

İfadesi sırasında üzerine düşeni yaptığını, üzücü durumları hatırladıkça gözyaşlarına hâkim olamadığını belirten Aygan, "Uzunca soru listesine 5 saat içerisinde bilgim dahilinde cevaplar verdim. Şu an hiçbir mecburiyetim yok iken, kendimi riske atarak faili meçhuller ve JİTEM hakkında yöneltilen sorulara cevap verdim. Beni asıl üzen; kendisini 'Kürt halkının temsilcileri' olarak tanımlayan PKK ve onun güdümündeki BDP'den bu konuda hiçbir ses çıkmamış olmasıdır." diye konuştu.

Faili meçhulleri yaptıran sistemin başaktörlerinin yargılanmasını isteyen Aygan, "Birkaç figüranı, itirafçıyı, sivil memuru veya uzman çavuşu yargılayıp cezalandırmakla adaleti yerine getirmiş sayılmayacağımızı bilmelidirler." ifadesini kullandı. (Zaman)

HABERE YORUM KAT