1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Ayetullah Sistani, ABD'den Rüşvet Aldı mı?
Ayetullah Sistani, ABDden Rüşvet Aldı mı?

Ayetullah Sistani, ABD'den Rüşvet Aldı mı?

Iraklı taklid mercii Ayetullah el Uzma Seyyid Ali Sistani'nin, Irak'ın işgali öncesi Amerika'dan 200 milyon dolar yardım aldığı haberi yalanlandı.

19 Nisan 2011 Salı 13:35A+A-

Yayınlanan belge gerçekse eğer, İran asıllı Iraklı taklid mercii Ayetullah el Uzma Seyyid Ali Sistani'nin Irak'ın işgali öncesi Amerika'dan 200 milyon dolar yardım aldığını itiraf ediyor. Ancak haber yalanlandı.

Rotahaber'de yer alan habere göre Amerikalı neoconların en şahinlerinden ve Irak'ın işgali sırasında ABD Savunma Bakanı olan Donald Rumsfeld'in anılarını kaleme aldığı kitabında Sistani'ye 1987 yılından bu yana Kuveyt'teki Cevad el Mihri aracılığıyla milyonlarca dolar para yardımı yapıldığını söylemesi üzerine Sistani'ye bu parayı alıp almadığı yönünde yazılı olarak yöneltilen soruya Sistani'den olumlu cevap geldi.

"Son dönemlerde sizin liderliğinizdeki dini merciiyetin Amerikalılardan işgalin kolaylaştırılması ve işgal aleyhine fetva verilmemesi karşılığı 200 milyon dolar aldığı yönünde söylentiler dolaşıyor, bu konuda görüşünüz nedir?" şeklindeki soruya Sistani, "Evet, bu mahrum halkın fakirleri ve muhtaçları için bu meblağ alındı" diyerek cevap verdi. Sistani'nin ofisinin mührünü taşıyan belgede cevabın altında 7 Cemaziyelevvel 1432 (yaklaşık bir hafta önce) yazıyor.

200 MİLYON DOLARLIK FETVA!

Rumsfeld, Amerikan işgaline destek olması karşılığı Sistani'ye para verilmesi olayını kitabında şu şekilde anlatıyor: "Irak'taki arkadaşlarımıza ve elbette bunların başında müttefikimiz olan Sistani'ye Amerika Birleşik Devletleri'ne razı olması için 200.000.000 (ikiyüzmilyon) Amerikan doları tutarında hediye verdik. Kuveyt aracılığıyla Sistani'ye verilen bu hediyenin ardından ilişkilerimiz oldukça gelişti. Sistani'nin hediyeyi aldığı yönündeki bu haber Başkan Bush'a ulaştı ve kendisi bilgilendirildi. Bunun üzerine Sistani ile ilişkiler ofisi adlı bir birimi CIA bünyesinde açmaya karar verdik.

Başkanlığına deniz kuvvetlerinden emekli general Simon Yolande atandığı ofis aracılığıyla bilgi alışverişinde bulunma ve irtibatın sağlanması hedeflenmekteydi. Açılan bu ofis tüm ciddiyetiyle çalışmalarını yürüttü. Karşılıklı ilişkilerin meyvelerinden birisi de Sistani'nin yayımladığı fetva idi. Kuveyt sınırına kadar uzanan müttefik güçlere karşı direnmemeleri yönünde Şiilere ve müntesiplerine fetva yayımladı."

***

BU HABER YALANLANDI

Ayetullah Sistani'nin Moskova'daki temsilcisi Muhammed Mosuli ile yapılan görüşmede haberin tamamen asılsız olduğu ve iddaların yalandan ibaret olduğu belirtildi. Ayrıca Ayetullah Sistani'nin yaşadığı hayatın aslında bunun apaçık göstergesi olduğu da ifade edildi.

Temsilciden yapılan açıklamada, "Bu yapılan din alimlerine sabotajın bir parçasıdır. Ayetullah Sistani'yi otoriteden düşürmek istiyorlar. Şunu diyebilirim ki, Ayetullah Sistani, herhangi bir batı temsilcisi, özellikle Amerikan temsilcileriyle görüşmeye asla izin vermedi. Hatta Amerika'nın iki Başkanı Obama ve Bush'un defalarca telofon ile görüşmek istemesine rağmen her defasında ret cevabı verdi." dedi.

HABERE YORUM KAT

4 Yorum