1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Avrupalı ‘Akillerden’ AB’ye İsrail Çağrısı
Avrupalı ‘Akillerden’ AB’ye İsrail Çağrısı

Avrupalı ‘Akillerden’ AB’ye İsrail Çağrısı

İsrail’in işgali altındaki Filistin topraklarında projelerin finanse edilmesini durduran AB’ye eski bürokratlarından çağrı geldi.

18 Eylül 2013 Çarşamba 07:55A+A-

Selçuk Gültaşlı - Zaman 

İsrail’in işgali altındaki Filistin topraklarında projelerin finanse edilmesini durduran AB’ye eski bürokratları, aldığı tedbirleri uygulama çağrısı yaptı. ‘İsrail ve ABD baskısı karşısında eğilmeyin’ mesajı veren üst düzey emekli yetkililer, aksi takdirde AB’nin itibarının zedeleneceği uyarısında bulundu.

Avrupa’nın 15 ‘akil adamı’, Avrupa Birliği (AB) hükümetlerine ve AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’a ‘İsrail ve ABD baskısı karşısında eğilmeyin’ mesajı gönderdi. AB kurumlarının ve üyelerinin üst düzey emekli yetkilileri, yazdıkları mektupta, AB’nin İsrail’in işgal ettiği Filistin topraklarına karşı aldığı tedbirleri uygulamasını, aksi takdirde itibarının zedeleneceği uyarısı yaptı.

AB, haziranda aldığı kararla İsrail’in işgali altındaki Filistin topraklarında projelerin finanse edilmesini durdurmuştu. Brüksel, söz konusu kararların değiştirilmesi için İsrail ve ABD’nin yoğun baskısına maruz kalıyor.

Aralarında AB’nin eski Yüksek Temsilcisi ve NATO Genel Sekreteri Javier Solana, eski Fransa Dışişleri Bakanı Hubert Vedrine, eski AB Dış İlişkiler Komiseri Benita Ferrero-Waldner, eski İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Moratinos gibi isimlerin bulunduğu imzacılar, İsrail’in iddialarının temelsiz olduğunu vurguladı. İsrail’in barış müzakerelerinin başarısı için AB kararlarının değiştirilmesi gerektiği talebinin reddedilmesini isteyen ‘akil adamlar’, Filistinlilerin barış müzakerelerini kabul etmesinin en mühim sebeplerinden birinin AB’nin söz konusu kararları olduğuna dikkat çekti.

AB’nin işgal topraklarına ait kararlarının İsrail’in muhtemel barışı imkânsız hale getiren hamlelerine karşı net bir cevap niteliği taşıdığına işaret eden imzacılar, geri adım atılması durumunda Filistinlilerin cezalandırılacağını, İsrail’in inatçı tavrının da ödüllendirilmiş olacağına dikkat çekti. Mektubun en mühim kısmı ise AB’nin kararlarını yumuşatması durumunda itibarını zedeleyeceği ve hukuku üstün tutan kurumlarına da zarar vereceği uyarısı.

Brüksel, temmuzda açıkladığı kararlarında İsrailli şirket ve kurumların işgal altındaki Filistin topraklarında AB fonlarının kullanılmasını yasaklamıştı. Mektubu imzalayanlar arasında Birlik’in ortak Dışişleri Bakanı konumunda olan Ashton’ın 4 selefinin bulunması dikkat çekiyor. Solana, Ferrero-Waldner, Broek ve Andriessen geçmişte AB’nin dış politikasından sorumlu olarak yıllarca İsrail’le ilişkileri yönetmişti.

 

HABERE YORUM KAT