1. HABERLER

  2. HABER

  3. "Avrupa Ülkeleri, Mültecilerin Hayatını Tehlikeye Atıyor"
"Avrupa Ülkeleri, Mültecilerin Hayatını Tehlikeye Atıyor"

"Avrupa Ülkeleri, Mültecilerin Hayatını Tehlikeye Atıyor"

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, AB ve Avrupa ülkelerini, uyguladıkları politikalar ve caydırıcı önlemlerle mültecilerin hayatlarını tehlikeye atmakla ve onları kaçakçıların kucağına itmekle suçladı.

19 Ocak 2016 Salı 17:29A+A-

Örgütün, “mülteci krizi”ne dair 56 sayfalık 2015 yılı raporunda, Avrupa ülkelerine ciddi eleştiriler getirildi.

Raporda, AB ve Avrupa hükûmetlerinin, hem kendi topraklarına varan acil koruma ve desteğe muhtaç mültecilerin ihtiyaçlarını karşılamadığı hem de mülteciler konusundaki uygulama ve politikalarını birbiriyle uyumlu hâle getirmede başarısız olduğu kaydedildi.

Avrupa'nın, mülteci akışını Türkiye, Afrika ve Suriye'nin komşularına doğru iterek, bu savunmasız kişiler için büyük oranda sorumluluk almayı reddettiği vurgulanan raporda, “Bunun doğrudan sonucu olarak kaos, Avrupa sınırlarında ve içinde yaşanmaya devam etti. Mülteciler koruma, destek ve onurlu bir hayat arayışlarında kendi canlarını riske atmayı sürdürdü.” ifadesi kullanıldı.

“Önlemler, Mültecileri Kaçakçıların Kucağına İtti”

Mülteciler ile bire bir konuşularak hazırlanan raporda, AB'nin mültecilere getirdiği engeller, “tehlikeli deniz yolculuklarına bir alternatif sunulmaması, dikenli tel örgüler, sürekli olarak kayıt prosedürlerinin değiştirilmesi, denizde ve karada şiddete başvurma ve İtalya ile Yunanistan'daki yetersiz karşılama merkezileri” şeklinde sıralandı.

Bu engellerin, insanları kaçakçıların kucağına ve daha tehlikeli yollara ittiği belirtilen raporda, Avrupa'nın “berbat bir iş” yaptığı ifadesine yer verildi.

“Avrupa, Kadın ve Çocukların Durumlarını Bilfiil Daha da Kötüleştirdi”

Örgütün Operasyon Direktörü Brice de le Vingne, rapora dair açıklamasında, “AB ve Avrupa hükûmetleri, müştereken krize yanıt vermede başarısız olmakla kalmadı, aynı zamanda caydırıcı politikalara odaklanarak korunmaya muhtaç erkek, kadın ve çocukların durumlarını bilfiil daha da kötüleştirdi.” değerlendirmesinde bulundu.

AA

HABERE YORUM KAT