1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. TUNUS

  4. Avrupa Birliği'nin, mali destekle Tunus'taki Kays Said darbesini ayakta tutma planları
Avrupa Birliği'nin, mali destekle Tunus'taki Kays Said darbesini ayakta tutma planları

Avrupa Birliği'nin, mali destekle Tunus'taki Kays Said darbesini ayakta tutma planları

AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen yanına aldığı Hollanda ve İtalya Başbakanlarıyla Tunus'a uzanıp bir milyar euro'luk mali destekle birkaç kuş birden vurmaya girişti. 

12 Haziran 2023 Pazartesi 19:41A+A-

HAKSÖZ HABER

Avrupa Birliği Heyeti'nin Tunus'tan beklentisi ne demokrasi ve insan haklarına saygı, ne başta Gannuşi olmak üzere hapishanelere doldurulan binlerce siyasi tutuklu ne de Tunus'un içine düşürüldüğü siyasi ve iktisadi kriz. AB'nin en önemli ve öncelikli planı Avrupa'ya geçmeye çalışan göçmenlerin yolunu kesecek, İslami hareketleri askeri-siyasi darbeler yoluyla tasfiye edecek ve Tunus'u Avrupa sermayesi ve turistler için kolay, rahat ulaşılabilir bir koloni valisiyle kontrol altında tutabilmek. 

Kays Ebu Said'in Tunus'ta  Habib Burgiba ve Zeynel Abidin Bin Ali dönemlerini hortlatmaya matuf siyasi darbesine karşı demokrasi şampiyonu, insan hakları temsilcisi Avrupa Birliği'nden hiç bir ciddi tepkinin gelmemesi büyük bir öfkeye sebep olsa da hemen hiç kimseyi şaşırtmıyor. Çünkü Avrupa Birliği sömürgeci mantığı bazı makyaj değişiklikleri dışında aynen sürdürüyor. 

Avrupa Birliği'nin resmi yayın organı euronews.com'daki ilgili haberleri okuyunca adalet, hukuk, fert ve toplum iradesi gibi değerlerin Batıdışı toplumlar için nasıl da paspas edildiğini, hiç sıkılmadan manipüle edildiğini kolaylıkla görebiliyoruz.  

Resmi temaslar için Tunus'a giden AB heyetinin temas ve beyanlarına ilişkin euronews.com’da çıkan haberi okurlarımız için aynen iktibas ediyoruz.


AB'den 'Göçmenlere karşı Avrupa'nın sınır bekçisi olmayacağız' diyen Tunus'a mali yardım

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Göçmenlere karşı Avrupa'nın sınır bekçisi olmayacağız" diyen Tunus'un göç kriziyle başa çıkmasına yardımcı olmak amacıyla 1 milyar euronun üzerinde yardım yapmayı düşündüklerini söyledi

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Tunus'un göç kriziyle başa çıkmasına yardımcı olmak amacıyla 1 milyar euronun üzerinde yardım yapmayı düşündüklerini söyledi. 

Açıklama, ekonomisi krizdeki Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in sadece bir gün önce ülkesinin göç meselesinde Avrupa için bir sınır muhafızı olmayı kabul etmeyeceğini dile getirmesinin ardından geldi. 

Tunus'ta konuşan Von der Leyen, detay vermeden 900 milyon euroluk makro-finansal yardımın yanı sıra 150 milyon euroluk acil bütçe desteğinin "gerekli anlaşma sağlanır sağlanmaz" hazır olabileceğini söyledi.

Leyen ayırca AB'nin bu yıl Tunus'a sınır yönetimi, arama ve kurtarma, kaçakçılıkla mücadele operasyonları ve "insan haklarına saygı temelinde" geri dönüşler için 100 milyon euro sağlayacağını sözlerine ekledi. 

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in, Tunus'un kredilerde temerrüde düşme olasılığının altını çizmesi sonrası Avrupalı liderler, özellikle Tunus'tan olmak üzere Akdeniz ötesi göçte büyük bir artışın olmasından endişe ediyordu. 

Tunus ziyaretinde Von der Leyen'e Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve ülkesi Tunus'tan Akdeniz'i geçen göçmenlerin ana varış noktası olan İtalya Başbakanı Giorgia Meloni eşlik etti.

Meloni de IMF'ye Tunus'a kredi koşullarını gevşetmesi için baskı yapmıştı.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum