1. HABERLER

  2. HABER

  3. Asya Sele Teslim!
Asya Sele Teslim!

Asya Sele Teslim!

Pakistan'da Muson yağmurlarının yol açtığı seller yüzünden ülkenin orta ve güney kesimindeki Pencap ve Sind eyaletlerinden kaçış sürüyor.Çin'in güneybatısındaki Gansu eyaletinde önceki gün meydana gelen toprak kaymalarında ölenlerin sayısının 702'yi buldu

10 Ağustos 2010 Salı 18:24A+A-

Pakistan'da Muson yağmurlarının yol açtığı seller yüzünden ülkenin orta ve güney kesimindeki Pencap ve Sind eyaletlerinden kaçış sürüyor.

Ülkeyi 15 gündür etkisi altına alan ve hala devam eden şiddetli yağışlar nedeniyle Pakistan'ın can damarı olarak nitelendirilen Pencap ovasının tamamına yakını sular altında.

Kuzeyden güneye ilerleyen seller nedeniyle Sind eyaletinde bölgesel yönetimin bütün imkanlarının seferber edildiği ve tahliyelerin devam ettiği bildiriliyor.

Ordu ve kamu kurumlarına ait helikopter, bot ve kara araçlarının yetersiz olması nedeniyle mağdurlar, canlarını kurtarmak için eşek, at, deve ve öküz arabalarına yükledikleri kısıtlı sayıda hayati malzemelerle yağmur altında sel bölgelerinden kaçmaya çalışıyor.

Bölgesel yönetim tarafından sağlanan hava aracıyla felaket bölgesini havadan görüntüleyen az sayıdaki yabancı medya mensubu arasında AA da vardı. Havadan bakılınca, İndus nehrini besleyen 5 akarsudan yükselen su baskınının kapladığı alan, Pencap Ovasında 450 kilometre uzunluğunda 35 ile 50 kilometre genişliğinde bir iç deniz meydana getirmiş.

23 KİŞİ DAHA ÖLDÜ

Son 15 günde 1600'den fazla kişinin ölümüne, 13 milyondan fazla kişinin evlerini terk etmesine yol açan sel felaketinde 23 kişi daha hayatını kaybetti.

Ulusal Afet Kurumu, ülkenin kuzeybatı kesimlerinde yeniden başlayan şiddetli yağışlar nedeniyle hükümet ve sivil toplum örgütlerinin yardım çalışmalarının durduğu, helikopter uçuşlarının iptal edildiğini açıkladı.

Meteoroloji yetkilileri, şiddetli yağışların ülkenin genelinde etkisini sürdüreceği uyarısında bulundu.

Pakistan televizyonlarının haberlerine göre, selden en fazla etkilenen 3 milyon nüfuslu Peşaver kentinde gıda maddelerinin fiyatlarında aşırı yükselme meydana geldi. Haberlerde ayrıca, yetkililerin vatandaşlardan evlerini boşaltmalarını istemelerine rağmen, halkın yağmalanabileceği endişesiyle evlerinden ayrılma konusunda isteksiz olduğu belirtildi.

Kot Addu ve yakınındaki Layyah bölgelerinin büyük kısmında su düzeyinin, sadece ağaç tepeleri görülebilecek kadar yükselmiş durumda olduğu ifade edildi.

Öte yandan, ülkenin orta kesimlerinde yer alan ve arazilerinin tamamı sular altında kalan Muzaffergah bölgesinde il merkezine sığınan kişilerinin sayısının 400 bini geçti.

TARIMSAL KAYIP TESPİT EDİLEMİYOR

Denizin üzerinde uçulduğu izlenimi veren İndus vadisinin dışında kalan bölgeler de şiddetli yağışlar nedeniyle su altında.

Pencap Eyaleti hükümet yetkilisi İmtiyaz Ahmed, sadece Pencap'ta 5 binden fazla köyün sular altında kaldığını, ne kadar tarım arazisinin sular altında kaldığını, kaç hayvanın telef olduğunu henüz tespit edemediklerini söyledi.

Ahmed'e göre, ekonomisi tarıma ve hayvancılığa dayanan Pakistan'ın can damarı Pencap'ta sel felaketinin ekonomik boyutlarının uzun vadede ortaya çıkacak.

SALGIN HASTALIK, TEMİZ SU SORUNU VE YILAN SOKMASI

Pencap Eyaleti yönetiminin görevlendirdiği sağlık ekiplerinin koordinatörlüğünü yapan Fuat Hasan, kirli atıkların ve kanalizasyonların sel sularına karıştığını ve içme suyu sıkıntısı yaşandığını söyledi. 

Ahmed, bölgede günde 500 bin plastik şişe su dağıtıldığını, salgın hastalıkların önüne geçmek amacıyla sağlık kontrolü ve aşılama çalışmaları yapıldığını belirtti.

Sellerle birlikte yayılan zehirli yılanlarla da mücadele etmek zorunda kaldıklarını kaydeden Hasan, bütün kamp bölgelerine yılan sokmalarına karşı serum gönderdiklerini ve bu nedenle 10'dan fazla kişinin öldüğünü ifade etti.

Temmuz ayı ortalarında başlayan ve bütün Pakistan'da etkili olan Muson yağmurlarının neden olduğu sellerde resmi rakamlara göre bin 600'den fazla kişi hayatını kaybetti, 13 milyona yakın kişi evsiz kaldı.

Son 80 yılın ''en şiddetli yağmurları'' olarak kayıtlara geçen Muson yağışlarının Ağustos ayı sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.

Çin'in güneybatısındaki Gansu eyaletinde önceki gün meydana gelen toprak kaymalarında ölenlerin sayısının 702'yi bulduğu açıklandı.

Şinhua haber ajansı yerel yetkililerin açıklamasına dayanarak, Couçü ilçesinde 1042 kişinin halen kayıp olduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanlığı, ilçeye toplam 363 personelden oluşan 21 sağlık ekibi gönderildiğini açıkladı.

Olayın meydana geldiği Couçü ilçesinin bağlı olduğu Gannan Tibet Özerk İli'nin parti sekreteri Çen Cienhua  yaptığı açıklamada, her ölen için ailelerine 8 bin yüen (1181 ABD Doları) para yardımı yapılacağını belirtti.

Şinhua haber ajansının bildirdiğine göre, Couçü ilçesinde 5 kilometre uzunluğundaki ve 300 metre genişliğindeki bir alanı 5 metre derinliğinde 2 milyon metreküp çamur ve kaya ile dolduran toprak kaymalarında 6 katlı bir bina ortadan ayrıldı.

45 bin kişi güvenli yerlere tahliye edilirken, 300'den fazla ev yıkıldı, 700 ev hasar gördü. 3 bin evi ise su bastı. Kurtama çalışmalarına 10 bin kadar asker, polis ve itfaiye görevlisi katılıyor. Yakınlarını kaybedenlere psikolojik destek vermek için 15 uzman görevlendirildi. Bölgeye çadır, uyku tulumu ve katlanır yatağın yanı sıra gıda malzemeleri ve içme suyu da gönderildi.

Maliye Bakanlığı kurtarma çalışmaları için 500 milyon yüen (73 milyon ABD Doları) tahsis etti.

SELLERİN FATURASI AĞIRLAŞIYOR 

Bu toprak kaymalarından önce Çin'de 200 milyon kişinin yaşamını olumsuz etkileyen sellerde bu yıl 1454 kişinin yaşamını yitirdiği, 669 kişinin halen kayıp olduğu, doğrudan ekonomik kaybın ise 275 milyar 160 milyon yüene (39,3 milyar ABD Doları) yaklaştığı açıklanmıştı.

Ülkenin doğusundaki Şandong eyaletinde geçen Pazar günü etkili olan şiddetli yağış dört şehirde 1 milyon 240 bin kişinin yaşamını felç etti.

158 bin kişi başka yerlere tahliye edilirken, 3000 ev ve 16 bin 600 hektar ekili alan zarar gördü. Eyaletteki doğrudan maddi zararın 520 milyon yüen (77 milyon ABD Doları) olduğu kaydedildi.

EN AZ 10 MADENCİ MAHSUR

Öte yandan ülkenin kuzeydoğusundaki Jilin eyaletinde bir kömür madenini su bastığı en az 10 işçinin mahsur kaldığı bildirildi.

Yerel yetkililer dün öğle saatlerinde meydana gelen olayın yol açtığı kaybın henüz kesin olmadığını ifade etti.

Jilin eyaletinde bu yıl sellerden dolayı 85 kişi öldü, 67 kişinin akıbeti ise bilinmiyor. Seller eyalette 6 milyon 80 bin kişinin yaşamını olumsuz eekiledi. 1 milyon 930 bin kişi başka yerlere nakledildi. 116 bin evin yıkıldığı, 298 bin evin hasar gördüğü eyalette sellerin yol açtığı maddi zararın 48,1 milyar yüen (7,07 milyar ABD Doları) olduğu tahmin ediliyor.

Aktifhaber

HABERE YORUM KAT