1. HABERLER

  2. HABER

  3. Ashton: Avrupa, ABD'yi Kaybedebilir
Ashton: Avrupa, ABDyi Kaybedebilir

Ashton: Avrupa, ABD'yi Kaybedebilir

AB Dışişleri Bakanı Ashton Brüksel'in dış politikadaki tutarsızlığını eleştirerek, bunların ABD'yi farklı müttefik arayışına itebileceğini söyledi. Ashton, AB liderlerine 'acilen' uyumlu bir dış politika çağrısında bulundu.

18 Aralık 2010 Cumartesi 00:56A+A-

Aralarından su sızmayan ABD ve AB ilişkileri eski günlerini arayabilir. AB Dışişleri Bakanı Ashton Brüksel'in dış politikadaki tutarsızlığını eleştirerek, bunların ABD'yi farklı müttefik arayışına itebileceğini söyledi. Ashton, AB liderlerine 'acilen' uyumlu bir dış politika çağrısında bulundu.

Milletlerarası siyasette ikiz kardeşler olan Avrupa Birliği (AB) ile ABD arasına kara kedi girebilir. Dün Avrupa Birliği Zirvesi'nde 27 ülke liderini uyaran AB'nin "Dışişleri Bakanı" Catherine Ashton, devlet ve hükümet başkanlarına takdim ettiği ilk raporunda, Brüksel'in tutarlı bir dış politika üretememesi durumunda Amerika'nın sırtını Yaşlı Kıta'ya dönecebileceği uyarısı yaptı. Avrupa'nın ABD'ye destek çıkmakta gecikmesi durumunda Washington'un dünyada kendine başka müttefikler arayacağına işaret eden Ashton'a göre Brüksel'in, acilen uyumlu ve vizyonlu bir dış politika üreterek Rusya, Çin, Japonya, Brezilya ve Afrika kıtası ile kuvvetli ilişkiler geliştirmesi gerekiyor. Ashton'ın AB'nin şimdiden Amerika'nın "stratejik önceliklerinden" çıkmaya başladığını vurguladığı raporunda Washington'un Brüksel'in en azından kendi çevresinde "mesuliyetler" üstlenmesini istediğine işaret ediliyor. Ashton'ın Avrupalı liderlere kapalı kapılar ardında, "Fazla söz verip, az iş yaparsak, usulü esasın önüne koyarsak ya da ne istediğimizi bilemezsek ABD dikkatini başka bölgelere çevirecektir." dediği belirtiliyor. ABD ile AB'nin çatıştığı noktalarda Brüksel'in Amerika'ya cazip gelecek şekilde siyasetini tekrar gözden geçirmesi gerektiğine işaret eden Ashton, bu alanlardan birine NATO-AB ilişkilerini örnek gösterdi, NATO-AB ilişkileri Kıbrıs yüzünden kilitlenmiş durumda. Türkiye'nin AB üyeliğini bloke eden Rum Kesimi'nin üyesi olduğu AB'nin NATO imkanlarını kullanmasına Ankara müsaade etmiyor. Rum Kesimi, Türkiye'nin Avrupa Savunma Ajansı'na katılımını da engelliyor.

Dış politikası olmadığı için yıllardır tenkit edilen AB'nin derdine derman olacağı düşünülerek Birlik'in ilk "dışişleri bakanı" olarak atanan Catherine Ashton da ağır eleştirilere maruz kalıyor. Ülkesi İngiltere'de neredeyse hiç bir resmi tecrübesi olmayan Ashton'ın "dışişleri bakanı" olması büyük sürpriz olarak nitelendirilmişti. Ashton'ın ilk dış ilişkiler raporu AB'nin dünyada etkisini kaybetmek olduğuna dair yorumların yoğunlaştığı bir döneme denk geliyor. Bu yılın başlarında AB ile ABD arasında yapılan zirveyi iptal eden ABD Başkanı Barack Obama, geçen ay NATO Zirvesi'nin gölgesinde kalan AB-ABD Zirvesi'nde Avrupalı liderlere 2,5 saatini ayırmıştı.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT