1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LÜBNAN

  4. Arsal'da Çatışmalar Şiddetleniyor
Arsal'da Çatışmalar Şiddetleniyor

Arsal'da Çatışmalar Şiddetleniyor

Lübnan'ın Suriyeli direnişçilerin bir karakolu ele geçirdiği Arsal'a asker takviyesi yapması üzerine bölgede çatışmalar şiddetlendi. Cumartesi gününden bu yana ölen Lübnan asker sayısı 16'ya çıktı.

04 Ağustos 2014 Pazartesi 17:03A+A-

Lübnan ordusu 2 Temmuz Cumartesi gününden bu yana Lübnan'ın batısındaki Arsal bölgesine takviye yapıyor. Üçüncü gününe giren çatışmalar bölgeye yeni birliklerin sevkinin ardından daha da arttı. 

Bölgedeki AFP muhabiri Lübnan askerlerinin Suriyeli direnişçilerin bulunduğu bölgeye havan toplarıyla saldırdığını ve top seslerinin yerleşim yerlerinden de duyulduğunu aktardı.

Bölgedeki çatışmalar nedeniyle 4 Temmuz Pazartesi sabah saatlerinde Arsal'da yaşayan yüzlerce insan bölgeyi terk etti. 

Çatışmalarda ölen Lübnan askeri sayısı 16'ya yükseldi. AFP'ye göre 13 Lübnan askeri ve bilinmeyen sayıda Lübnan polisi ise hâlâ kayıp. Lübnan ordusunda görevli General Jean Kahwaji 3 Temmuz Pazar günü askerlerin rehin alınmış olabileceğini söylemişti. 

Al Jazeera'nin Lübnan'da bulunan muhabiri Coni Tanyus, Arsal'da bir araca bir bombanın sivil bir araca isabet etmesi sonucu beşi çocuk altı kişinin öldüğünü bildirdi. Tanyus ölenlerin üçünün Suriyeli, üçünün de Lübnanlı olduğunu söyledi. Tanyus'a göre araç Arsal’dan çıkarken vuruldu.

Yazılı açıklama yapan Lübnan ordusu ise, Arsal'da askeri birlikler ile silahlı gruplar arasındaki çatışmaların devam ettiğini duyurdu.

Bakanlar Kurulu'ndan olağanüstü toplantı

Lübnan Bakanlar Kurulu, Suriye sınırında ordu ve Suriyeli direnişçiler arasında üç gündür devam eden çatışmalarla ilgili olağanüstü toplandı.

Hizbullah üyesi Devlet Bakanı Muhammed Feniş, toplantı öncesi yaptığı açıklamada, "teröre göz açtırmamak için sıkı bir ulusal duruş sergilenmesi" gerektiğini belirterek, "Orduya tam ulusal destek verilmezse, teröristler bu 'zaafiyetten' yararlanarak Lübnan'da kendi İslami devletlerini kurmayı dener" dedi.

Bakanlar kurulu toplantısına Tahran'da bulunan Dışişleri Bakanı Cibran Basil katılmadı.

Çatışmalar cumartesi başladı

Nusra Cephesi mensubu olan Ahmed Cuma’nın 2 Temmuz Cumartesi günü tutuklanması üzerine Arsal bölgesinde çatışma çıkmıştı. Nusra Cephesi üyeleri çatışma sonucunda bölgedeki askeri kontrol noktasını ele geçirdi.

AFP’ye konuşan bir güvenlik yetkilisi Nusra üyelerinin çok sayıda askeri de esir aldığını ancak kısa bir süre sonra serbest bıraktığını söyledi.

Olayla ilgili Lübnan ordusundan yapılan açıklamada, “Ordumuz kararlı bir duruş sergileyerek Suriye’deki savaşın Lübnan’a taşınmasına izin vermeyecektir” ifadeleri yer aldı.

Ordu, ilk açıklamasında ölen asker sayısını iki olarak vermişti. Daha sonra bu sayının sekize yükseldiği açıklandı. 

Gelişme üzerine Lübnan ordusu bölgeye asker sevkiyatına başlamıştı.

Sünnileri yaşadığı bölge

Arsal çoğunlukla Sünnilerin yaşadığı ve on binlerce Suriyeli mülteciyi barındıran bir sınır kasabası.

Kasaba aynı zamanda Esed güçlerinin de zaman zaman saldırılar düzenlediği bir bölge.

Ülkedeki Hizbullah’ın başını çektiği 8 Mart hareketi ile, Suriye’deki Beşşar Esed rejimine mesafeli duran 14 Mart koalisyonu arasındaki gerilimden dolayı cumhurbaşkanlığı seçimleri hâlâ yapılamıyor.

Hizbullah, Suriye’de Beşşar Esed rejimini ayakta tutan en önemli unsurların başında geliyor.

Kaynak: Al Jazeera

lubnan_arsal-promo.jpg

HABERE YORUM KAT

1 Yorum