1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. TUNUS

  4. “Arap Baharı”nın İlk Seçimi Yarın
“Arap Baharı”nın İlk Seçimi Yarın

“Arap Baharı”nın İlk Seçimi Yarın

"Arap Baharı"nın mimarı Tunuslular, yarın tarihlerinin ilk özgür seçimlerinde sandık başına gidecek.

22 Ekim 2011 Cumartesi 11:23A+A-

Tunus halkı, yeni bir rejimin ve anayasanın temellerini atmakla yükümlü Ulusal Kurucu Meclis üyelerini belirleyecek.

En-Nahda hareketinin favori gösterildiği ilk çoğulcu seçimlerde, 7 milyonu aşkın seçmen aynı zamanda cumhurbaşkanı vekilini de seçecek yeni anayasayı hazırlamakla yükümlü kurucu meclisinin 217 üyesini belirleyecek.

11 BİN ADAY YARIŞIYOR 
Bazı çevrelere göre, ülkeyi bilinmez bir yöne sürükleyecek 81 partinin katılacağı seçimlerde, bin 500'den fazla listede yer alan yaklaşık 11 bin aday yarışacak.

MODERNİSTLER BİRLİK OLAMADI 
Zeynel Abidin Bin Ali'ye karşı yıllarca muhalefet eden "modernistler"in En-Nahda hareketine karşı bir cephe kuramadıkları seçimlerde, liderliğini Ahmed Necib Çebbi'nin yaptığı İlerici Demokrat Parti (PDP) ve işadamı Mustafa Ben Cafer'in Et-Takatol partisinin yanı sıra eski komünistlerin başını çektiği sol koalisyon Et-Tacdid ile Demokrat Modernist Kutup (PDM) yarışın önde gelen siyasi partileri arasında yer alıyor.

Adayların çokluğu dolayısıyla seçmenin iradesini yansıtırken büyük sıkıntı yaşayabileceği Tunus'taki seçimlerde ayrıca önemli sayıda bağımsız liste de yer alacak.

Bağımsız bir komisyon olan Isie tarafından organize edilen seçimler için kampanya süresi de dün gece yarısı sona erdi.

GANNUŞİ BİRLERCE KİŞİYE KONUŞTU 
Kampanyanın son gününde son mitingini başkent Tunus'un Ben Arus semtinde düzenleyen En-Nahda hareketinin lideri Raşid Gannuşi binlerce kişiye hitap ederken, kent merkezinde de siyasi partilerin gönüllüleri kampanya bitimine dek broşür dağıttı.

BEDENİNİ YAKARAK ARAP BAHARI'NI BAŞLATMIŞTI 
Genç seyyar satıcı Muhammed Buazizi'nin 17 Aralık 2010'da kendisini yakmasıyla fitilini ateşlediği devrimin ardından yapılacak seçimlerde 40 binden fazla güvenlik gücü görev yapacak.

NTVMSNBC

HABERE YORUM KAT