1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. “’Anayasa’nın ilk dört maddesi tartışılamaz’ söylemi faşizmin göstergesidir”
“’Anayasa’nın ilk dört maddesi tartışılamaz’ söylemi faşizmin göstergesidir”

“’Anayasa’nın ilk dört maddesi tartışılamaz’ söylemi faşizmin göstergesidir”

Kenan Alpay, 1980 askeri cuntasının şefi Kenan Evren tarafından Anayasa’ya eklenen “Anayasa’nın ilk dört maddesi değiştirilemez ve değiştirilmesi dahi teklif edilemez” ifadesinin fanatizmin ve dogmatizmin dik alası olduğunu belirtti.

21 Mart 2023 Salı 20:09A+A-

HAKSÖZ HABER

Neredeyse her seçim öncesinde Anayasa değişikliği talepleri gündeme gelir ve konu etraflıca tartışılır. Ancak söz konusu tartışmalarda Anayasa’nın ilk dört maddesi es geçilir.

Devletin şekli, cumhuriyetin nitelikleri ve devletin bütünlüğünü içeren ilk üç madde dördüncü madde olan “Anayasa’nın ilk dört maddesi değiştirilemez ve değiştirilmesi dahi teklif edilemez” ifadesiyle destekleniyor.

Anayasa’nın ilk üç maddelerinde yer alan, devletin şeklinin cumhuriyet olduğu, cumhuriyetin demokratik, laik karakterli olduğu ve devletin dilinin Türkçe olduğu gibi ifadeler dördüncü madde sayesinde tartışılamaz ve tartışılması dahi teklif edilemez bir zemine oturtulmuş durumda.

Özgür-Der Genel Başkan yardımcısı Kenan Alpay, Akit TV’de yayınlanan Yusuf Ozan Demir’in moderatörlüğünü yaptığı “Başka Açıdan” programında konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Söz konusu maddelerin tartışılamaz olduğu algısının kabul edilemez olduğunu söyleyen Alpay, “Kenan Evren gibi 12 Eylül cuntasının başındaki adamın söylediği söz bu toplum için neden değişmez ya da değişmesi teklif dahi edilemez olsun? Yani biz 12 Eylül rejimini tartışmışız, 12 Eylül rejimini yargılamışız, 12 Eylül rejimini mahkûm etmişiz, 12 Eylül cuntasını yapanların apoletlerini sökmüşüz, eğer yaşları müsait olsaydı hepsini zindana tıkacaktık. Birileri diyor ki ‘olmaz bunu tartışamazsın’.” ifadelerini kullandı.

Bu söylemi dile getirenlerin tutarsız olduğunu dile getiren Alpay, “Niye tartışılmasın ki? Her şeyi tartışabiliriz. Bu insanlar özgür değil mi? İrade sahibi değil mi? Akıl fikir sahibi değil mi? Daha özgür daha nitelikli bir anayasa yapma hakkına sahip değil mi? Bu hakikaten fanatizmin, dogmatizmin dik alasıdır. Böyle bir şey olamaz. Siz benim hakkımda, iradem hakkında, bu halkın iradesi hakkında ipotek koyacaksınız. Anayasa’nın ilk dört maddesiyle böyle gideceksiniz. Bu olmaz, bu terbiyesizlikten öte faşizmin göstergesidir.” dedi.

Meral Akşener ve benzerlerinin “özgürlük istiyoruz”, “tek adam rejimine karşı çıkıyoruz” derken aslında tek adam ve tek parti rejiminin kurduğu ve askeri ihtilallerle desteklediği despotizmi dayatmak istediklerini vurgulayan Alpay, “Bu defa bunu biz reddediyoruz. Böyle bir şey olmaz. Biz Anayasa’nın ilk dört maddesini de tartışırız, son dört maddesini de tartışırız, tamamını da tartışırız.” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum