1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Anadilleri eve hapset, Türkçe konuş, çok konuş!
Anadilleri eve hapset, Türkçe konuş, çok konuş!

Anadilleri eve hapset, Türkçe konuş, çok konuş!

AK Parti Kayseri Milletvekili Ayşe Böhürler’in Dünya Anadil Günü dolayısıyla yaptığı paylaşım, ülkede Türkçe dışındaki dillere karşı olan dışlayıcı anlayışı bir kez daha ortaya koydu.

22 Şubat 2024 Perşembe 17:30A+A-

Yahya Fırat / HAKSÖZ HABER

Türkiye’nin ulus devlet sürecine adım atmasıyla beraber Türkçe resmi dil olarak hüviyet kazandı, Türkçe dışındaki diller ise zamanla yok olmaya maruz bırakıldı.

Devletin asıl sahibi gibi hareket eden ulusçu-devletçi siyasetçiler, askerler ve laik-Kemalist çevreler, Türkçe dışındaki dilleri yok sayarak hızla asimilasyon politikalarını uyguladı. Ülkede homojenliği sağlamak adına Türkçe konuşmayı teşvik eden uygulamalar trajikomik şekilde dayatılmaya çalışıldı.

“Türkçe konuş vatandaş!”, “Türkçe konuş, çok konuş” gibi kampanyalar resmî ideolojinin eliyle yürütüldü. Ülkedeki diğer diller evlere hapsoldu, kamusal alanda kimse dilini rahatça konuşamaz oldu.

Türkçe dışındaki diller Türkçe’nin alt lehçeleri veya en iyi ihtimalle “bilinmeyen dil” olarak tanımlandı. Gelinen aşamada çok mesafe kat edilmiş olsa da hala tekçi, devletçi ve ötekiyi görmeme ısrarı bir şekilde varlığını sürdürüyor.

Türkçü, ırkçı, devletçi veya Kemalist çevrelerin bu ısrarı sürdürmesi anlaşılır. Lakin, muhafazakâr/mütedeyyin iddiasında olanların ulus devlet refleksleriyle hareket etmesi bazı tabuların kolayca yıkılmadığının en müşahhas örneği.

Milliyetçilik ve ulusçuluğun tektipleştirici anlayışıyla mücadele etmesi gereken iktidarın muhafazakâr/mütedeyyin müntesipleri maalesef milliyetçilik yarışında tam gaz ileri gidiyor.

Bunun son örneği ise AK Parti Kayseri Milletvekili Ayşe Böhürler’in Dünya Anadil Günü dolayısıyla yaptığı paylaşımla tezahür etti.

Böhürler, Anadolu’da farklı dillerin konuşulmasının kültürel zenginlik olarak tanımlayarak başladığı açıklamasına, Türkçe dışındaki dilleri eve hapsederek “zengin mirasımız Türkçeyi” korumanın ve her alanda konuşmanın ne kadar önemli olduğuna değindi.

“Ortak resmi dil olmadan ne millet ne de devlet ortada kalır” minvalinde bir tehlikeye işaret eden Böhürler, ortak dille tehdit olanlara da parmak sallıyor! Herkesin Türkçe konuşmasının birlik ve beraberliği sağlayacağını belirten Böhürler, sağolsun evde konuştuğumuz ana dillerimize de karışmıyormuş!

ekran-goruntusu-2024-02-22-165001.png

muratkurt.jpg

mehmetdeniz.jpg

aslikayaates.jpg

 

 

HABERE YORUM KAT

8 Yorum