1. HABERLER

  2. HABER

  3. Amerika'ya Gönderilmekten Endişe Ediyorum
Amerikaya Gönderilmekten Endişe Ediyorum

Amerika'ya Gönderilmekten Endişe Ediyorum

Yayımladığı gizli diplomatik belgelerle dünya gündemini sarsan Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, gizli yazışmalarını yayınladığı ABD'ye gönderilmekten endişe ettiğini belirtti.

18 Aralık 2010 Cumartesi 03:01A+A-

Assange, önceki gün kefaletle serbest bırakılmasının ardından bazı İngiliz yayın kuruluşlarına yaptığı açıklamada, yeniden gözaltına alınarak, ABD'ye gönderilmesi konusunda yeni girişimler olabileceğini söyledi. "Amerikalı avukatlarımdan birinden, bir jüri soruşturması çerçevesinde ABD'nin casusluk yaptığım suçlamasında bulunabileceği duyumunu aldık." diyen Assange, İsveç'e iadesi konusunun da ABD'ye gönderilme ihtimalini güçlendirebileceğini belirtti. Assange hakkında İsveç'te açılan davayla ilgili olarak da, "Arkasında tam olarak kimin durduğunu bilmiyoruz ama kanımca hem şahsi, hem ulusal hem de uluslararası boyutta farklı çıkar odaklarının önayak olduğu bir karalama kampanyası söz konusu." diye konuştu. Julian Assange ayrıca, "Şimdi dümenin başındayım." diyerek, Wikileaks'te yayınlanan belge sayısının artacağını ve daha hızlı çalışacaklarını kaydetti.

Assange ile ilgili hukuki süreç devam ederken, Wikileaks'in yayınladığı belgeler dünya gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Son yayımlanan belgelerde Hindistan'ın Keşmir'deki tutuklu sivillere sistematik olarak işkence uyguladığı belirtiliyor. Guardian'ın yayımladığı belgelere göre, Yeni Delhi'deki Amerikalı yetkililere 2005'te Uluslararası Kızılhaç Komitesi tarafından verilen brifingde, Hint güvenlik güçlerinin İslamcı isyancılara ve Pakistan destekli militanlara elektrik verme, dövme ve cinsel tacizde bulunma gibi yöntemleri uyguladığı belirtiliyor.

Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın belgelerde hakkında 'otoriterleştiği' iddiaları yer alan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le yaptığı bir telefon görüşmesi sırasında Wikileaks sızmalarından yakındığı bildirildi. Clinton'ın Azerbaycan ile ABD arasındaki ilişkinin yayımlanan belgelerden olumsuz etkilenmemesi gerektiğini söylediği bildirildi.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT