1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Amerikalı Gazeteci Nasıl Kurtulduklarını Anlatıyor!
Amerikalı Gazeteci Nasıl Kurtulduklarını Anlatıyor!

Amerikalı Gazeteci Nasıl Kurtulduklarını Anlatıyor!

Muhalifler tarafından kurtarılan gazeteci, kendilerini kaçıranların takas için Hizbullah'a teslim edeceklerini söyledi.

19 Aralık 2012 Çarşamba 13:29A+A-

HAKSÖZ-HABER

Amerikan NBC Televizyonunun Dış Haberler Şefi Richard Engel Türkiye’ye giriş yaptıktan hemen sonra Suriye’de yaşadıkları kaçırılma olayının ayrıntılarını The Telegraph’a anlattı.

Yapımcı Gazi Balkız, kameraman John Kooistra ve gazeteci Aziz Akyavaş ile birlikte Perşembe günü İdlib’e girdikten kısa bir süre sonra 15 kişilik bir grup tarafından kaçırılmışlar.

Gazeteciler Suriye muhalefetinin elinde bulunduğu düşünülen bir bölgede yolculuk ettikleri bir sırada pusuya düşürülmüşler. Kendilerine refakat etmekte olan bir direnişçinin başından vurulmasının ardından Şebbiha denilen rejim milisleri tarafından yakalanmışlar.

Richard Engel, “Gözlerimizi bağladılar. Fiziki bir işkence yapmadılar fakat yoğun bir psikolojik işkenceye maruz kaldık. Sürekli öldürülmekle tehdit ediyorlardı. Bize aramızda ilk kimin öleceğini seçmemizi söylüyor ve reddettiğimizde tetik düşürerek bizi korkutmaya çalışıyorlardı.” diyor. Özellikle de kaçıranlar 1996’dan beri Ortadoğu’da bulunan ve iyi Arapça bilen bir gazeteci olan Balkız’ı hedef alıyorlarmış.

Engel, kendilerini kaçıranların rejime bağlı olduklarını ve İran devrim muhafızlarından eğitim aldıklarını vurguladıklarını belirtiyor. Kaçıranların isyancıların elinde bulunan 4 İranlı ve 2 Lübnanlı ile kendilerini takas etmeyi planladıklarını da ekliyor. Richard Engel, kaçıp kurtulma şansı yakaladıkları sırada kaçıranların kendilerine Hizbullah’a ait bir kampa götürdüklerini söylediklerini ekliyor.

Bizi Suriye’nin iç bölgelerinde Hizbullah’a ait müstahkem bir yere götürmeyi planlıyorlardı. Yolculuk sırasında isyancılara ait bir kontrol noktasına rastladık. Kaçıranlar bunu beklemiyordu. Biz küçük bir kamyonetin arkasına tıkıştırılmış vaziyetteydik. Kaçıranlar kontrol noktasını görünce ateş etmeye başladılar. İkisi bu sırada öldürüldü. Biz kamyonetten atladık ve isyancılar bizi aldı. Geceyi onlarla geçirdik.” 

***

Direnişçiler tarafından kurtarıldıktan sonra geceyi direnişçileirn yanında geçiren gazeteciler:

HABERE YORUM KAT