1. HABERLER

  2. HABER

  3. SAĞLIK

  4. Alkolün Bir Damlası Bile Sağlığa Zararlı
Alkolün Bir Damlası Bile Sağlığa Zararlı

Alkolün Bir Damlası Bile Sağlığa Zararlı

Dünya genelinde 28 milyon insanın verilerinin değerlendirildiği bir araştırmaya göre alkol ilk yudumdan itibaren zarar veriyor.

24 Ağustos 2018 Cuma 17:27A+A-

Alkol tüketimi ve alkolün sağlığa etkilerini inceleyen bilimsel bir çalışma, alkolün ilk yudumdan itibaren zararlı olduğunu ve dünya genelindeki ölüm vakalarında tahmin edilenden çok daha büyük bir etkiye sahip olduğunu gözler önüne serdi.

Karar gazetesinin aktardığına göre Lancet isimli uzmanlık dergisinde yayımlanan araştırma için dünya genelinde alkol tüketimine dair yapılan 694 araştırma ve alkolün sağlığa etkilerini irdeleyen 592 araştırma değerlendirildi.

Dünyanın en kapsamlı alkol araştırması olarak nitelendirilen bu çalışmada 28 milyon insanın verileri değerlendirildi.

Araştırmadaki ilginç sonuçlardan birisi, bazı araştırmalarda yer alan ve az tüketilen alkolün sağlığa fayda sağlayacağı yönündeki iddianın yanlış olduğuna işaret ediyor.

Araştırmada çok az alkol tüketiminin bile sağlığa zararlı olduğu açıklanırken, “Her gün bir bardak şarap sağlığa katkı sağlar.” algısının tamamen yanlış olduğu vurgulandı.

Veriler, alkolün dünya genelindeki en önemli sağlık risklerinden birisi olduğunu ortaya koyuyor.

Alkol insanların erken ölmesine ya da engelli hâle gelmesine neden olan sigara ve yüksek tansiyon gibi kriterler arasında da ön sıralarda bulunuyor.

Alkol kanser, siroz, yüksek tansiyon, tüberküloz gibi hastalıklara zemin hazırlıyor. Tabii araba kazaları da alkolün ölüme sebebiyet veren etkilerinden birisi.

Uzmanlar araştırmalarda en sık karşılaşılan 23 hastalığı inceledi. Buna göre hiç alkol kullanmayanlar arasında her yüz bin kişinin 914’ü bu hastalıklara yakalanıyor. Günde ortalama bir bira ya da bir bardak şarap içen her yüz bin kişiden 918’i ise aynı hastalıklara yakalanıyor. İki bardak içenlerde bu sayı 997’ye çıkıyor. Daha fazla içenlerde ise sayı bin 252’ye ulaşıyor.

Araştırma sonucuna göre dünya genelindeki ölümlerde alkol, kadınlar arasında yüzde 2,2 oranında, erkekler arasında ise yüzde 6,8 oranında birinci neden. Alkolün en çok tüketildiği 15 ve 49 yaş grubunda ise bu oranlar yüzde 3,8 ile 12,2 olarak tespit edildi.

Sonuçlar bir damla alkolün sağladığı faydadan çok sağlığa zarar verdiğini ortaya koyuyor.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT