1. HABERLER

  2. HABER

  3. Akdoğan HDP Heyetini Kabul Etti
Akdoğan HDP Heyetini Kabul Etti

Akdoğan HDP Heyetini Kabul Etti

Başbakan Vekili ve Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, HDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan ile İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile bir araya geldi.

17 Kasım 2014 Pazartesi 22:21A+A-

Başbakanlık Merkez Bina'da basına kapalı gerçekleştirilen kabul, yaklaşık 1 saat sürdü.

Baluken: "İmralı'ya gidiş yönünde herhangi bir engel yok"

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Başbakan Yardımcısı Akdoğan ile yaptıkları görüşmenin ardından Başbakanlık Merkez Bina'dan ayrılırken basın mensuplarına açıklama yaptı. Açıklama sırasında, Baluken'e HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ve HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, eşlik etti.

Baluken, İmralı'ya bu hafta ziyaret gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceği ve İmralı'ya yeni mahkumların gitmesiyle ilgili konunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine, gidiş takvimiyle ilgili net bir gün belirtemeyeceklerini ancak yapmayı planladıkları görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Baluken, şöyle devam etti:

"Bu görüşmeleri sürdüreceğiz. Hükümet de tabii bu yapılan görüşmelerde muhtemeldir ki kendisi açısından bazı değerlendirmeleri yapacak, toplantıları planlayacaklar. Bu görüşme trafiğimiz bittikten sonra İmralı'ya gidiş yönünde herhangi bir engel yok. Yani en kısa zaman içerisinde heyetimizin İmralı Adası'na gitmesi bekleniyor. Bahsetmiş olduğunuz konularla ilgili de şu anda bir sorun görünmüyor. Heyetimizin genişleyerek İmralı Adası'na gitmesi ve İmralı Adası'nda toplantıları gerçekleştirerek kamuoyunu bilgilendirmesi konusunda şu anda herhangi bir engel yok."

Bir başka gazetecinin, "Heyetin genişlemesi, sekreterya gibi konular, bunlar ilk ziyaretinizde daha geniş bir heyetle mi gidilecek yoksa biraz zaman geçecek mi?" şeklindeki sorusu üzerine, tüm bu konuların konuşulup tartışıldığını ifade etti. Baluken, "Heyetimizin genişlemesi ve orada müzakere koşullarının rahatlamasıyla ilgili hükümet kanadında bize ifade edilen herhangi bir çekince yoktur. Biz de bunu son derece değerli, kıymetli buluyoruz. Önümüzdeki günlerde yapacağımız görüşmelerde detaylar daha netleşirse sizlerle paylaşırız" dedi.

Görüşme takvimiyle ilgili bir netlik olup olmadığına ilişkin soruya ise Baluken, bunun kesintisiz olarak devam edeceği şeklinde yanıt verdi. 

Baluken, "Bazı pratik konuları görüşeceğiz dediniz, yapacağınız görüşmelerde, o pratik konuları açabilir misiniz?" şeklindeki soruyu ise, "Sürecin ilerlemesi, süreçle ilgili nitelikli müzakerelerin başlaması konularıdır. Bunlarla ilgili hem heyetimizin yaptığı hazırlıklar var hem hükümet kanadının yaptığı hazırlıklar var. Bunları tabii daha detaylı olarak paylaşmak üzere bir araya geleceğiz" şeklinde yanıtladı. 

"İzleme heyetiyle ilgili tabii yine fikir alışverişimiz oldu"

Bir başka gazetecinin, "Akdoğan, bir açıklama yaptı; üçüncü ülkeye, gözlemci bir ülkeye kapılar kapattı. Bunun yerine bir izleme komitesi bilgisi var, doğru mudur bu, izleme komitesi oluşturulmasına yönelik?" sorusunu ise Baluken, şu şekilde yanıtladı:

"İzleme heyetiyle ilgili tabii yine fikir alışverişimiz oldu. Bu konuda aramızda herhangi bir çelişki yok. Biz bir izleme heyetinin üçüncü göz olarak bu süreçte bir an önce görev almasını çok olumlu buluyoruz, olumlu karşılıyoruz. Türkiye'de de bu işi layıkıyla yapacak, sürece katkı sunacak tarafsız bir şekilde kalıcı barışı hedefleyecek çok değerli insanlarımız, aydınlarımız, akademisyenlerimiz, yazarlarımız, kanaat önderlerimiz var. Bunları istişare ediyoruz. Bu konuda aramızda herhangi bir görüş ayrılığı yok."

"Sayın Demirtaş'ın da belirttiği, bugün de basına yansıyan bazı ifadeler var; İmralı'ya siz gittiğiniz için sormak istiyorum, Öcalan'ın mart ayında yaklaşan Nevruz'da PKK'ya silahları tamamen bırakma, silahlı mücadeleyi sona erdirme çağrısı yapacağı belirtiliyor. Sürecin ileriki safhalarında böyle bir şey sizin yol haritanızda mevcut mu?" şeklindeki bir başka soru üzerine ise Baluken, "Süreçle ilgili görüşülen konu başlıklarından biridir, tabii ancak olayı salt o başlık üzerine değerlendirmek çok doğru olmaz sanırım. Hepimizin şu anda bütün çabası gerekli olan müzakere koşullarına bir an önce girilmesi ve bu müzakere sürecinin hızlandırılmasıdır. Tabii süreç müzakere aşamasında hızlanmış bir şekilde devam ederse sanırım bütün konu başlıkları bu çerçevede değerlendirilir" diye konuştu. 

Baluken, heyetin genişlemesi ile ilgili görüşmelerde isimlerin konuşulup konuşulmadığına yönelik soru üzerine ise "İsimler konusunda şu anda bir şey ifade etmiyoruz. Önümüzdeki görüşmelerde daha somut bazı kararlaştırmalar olursa onları sizinle paylaşırız" dedi. 

"Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü çözüm süreciyle bağlantılı ve olmazsa olmaz olarak gösteriliyor, değerlendiriliyor, hükümet cephesiyle görüşmelerinizde başlıklardan biri de bu mu?" şeklinde bir başka gazetecinin sorusu üzerine Baluken, "Şu anda yapmış olduğumuz görüşmede daha çok tıkanan diyalog kanallarını açma, var olan sorun alanlarını giderme üzerine bir görüşme gerçekleştirdik. Biz tabii ki bu sürecin bir an önce hızlandırılarak kalıcı barışa doğru gitmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yeri ve zamanı gelince de mevcut konularda görüştüğümüz konularda bunlarla ilgili sizleri bilgilendiririz. Bugünkü toplantımızın ana teması daha çok diyalog kanallarını açmak ve müzakere sürecini hızlandırmak üzerine şekillendi" yanıtını verdi. 

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum