1. HABERLER

  2. HABER

  3. Akaydın, Ölüleri Yakmayı Planlıyor
Akaydın, Ölüleri Yakmayı Planlıyor

Akaydın, Ölüleri Yakmayı Planlıyor

Daha önce gerçekleştirdiği ‘Octoberfest Bira Festivali’ kapsamında iki senede iki kişinin ölümüne sebep olan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, şimdi de ölüler için doğru şeyin yakılması olduğunu iddia etti. Akaydın, Antalya’da mezar yer

15 Kasım 2010 Pazartesi 06:06A+A-

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, yine çok tartışılacak skandal cümleler sarf etti. Akaydın, Antalya'da mezarlık yeri kalmadığını iddia ederek ölüler için 'Krematoryum' (ölen kişinin yüksek sıcaklıklardaki yakıldığı yer) yapılması gerektiğini iddia etti. Akaydın, "Çözüm krematoryum ama Müslüman bir ülkeyiz" diyerek adeta nabız yokladı. Akaydın'ın, Antalya'da düzenlediği 'Octoberfest Bir Festivali'nde iki yılda iki kişi ölmüştü.

ÖLÜLERİ YAKMAK İSTEYEN BELEDİYE BAŞKANI!

Akaydın, Antalya'da ölülerin mezara gömülmesinde yer sıkıntısı olduğunu iddia ederek, bu sıkıntının kaynağının da iktidar olduğunu savundu. İktidar tarafından engellendiğini belirten Akaydın, Antalya'da üç ay içinde ölülerin gömüleceği mezarlık alanının kalmayacağını söyledi. "Mezar yeri krizini çözemedik. İktidardan engelleme görüyorum. Mevcut mezarlıklar üç ay sonra bitiyor. 1.5 yıldır valilikle, Orman Genel Müdürlüğü ile yazışmalar yaptık. Sonunda Aksu'da bir yer için 'Olur' dediler ama şimdi, 'Hayır, bu yer de olmaz' deniyor" diyen Akaydın, asıl niyetini de şöyle belirtti: "Krematoryum da aklımdan geçti ama onu söyleyince başıma gelecekleri biliyorum. Aslında doğru çözüm o ama Müslüman bir ülkedeyiz."

BBP'Lİ KÜÇÜK: "AKLINI HAYRA KULLANSA SORUN KALMAZDI"

Hürriyet gazetesine konuşan Akaydın'ın sözleri Antalya'da infiale yol açtı. Yeni Akit'e konuşan siyasiler Akaydın'ın insanları "ölüleri yakma" düşüncesine alıştırmak için bu şeklide temkinli bir dil kullandığını dile getirdiler. Büyük Birlik Partisi (BBP) Antalya İl Başkanı Rasim Küçük, "Antalya'da mezarlık sıkıntısı olduğu külliyen yalan. Merkezde mezarlık alanı kalmasa bile ilçelerde çok geniş araziler var. Akaydın aklını böyle saçmalıklara harcayacağına Antalya'ya faydalı işler için düşünseydi, Antalya'nın hiçbir sorunu kalmazdı. Bu adam artık zıvanadan çıktı. Böyle kurnazlıklarla aklı sıra toplumu bu tür fikirlere alıştırmaya çalışıyor. Anlaşıldı ki bu adamın bu milletin ne tarihine, ne örfüne ne de inancına en ufak bir saygısı yok" dedi.

SP'Lİ AKIN: "HALKI ALIŞTIRMAK İÇİN ZEMİN HAZIRLIYOR"

Saadet Partisi (SP) Antalya İl Başkanı Galip Akın da, Akaydın'ın yeni mezarlık alanı konusunda gerekli girişimlerde bulunmadığını dile getirerek, "Hükümetin mezarlık alanı için Akaydın'ı engellemesi için ne sebep olabilir? Yeni mezarlık alanı ille de orman alanlarından olacak diye bir kural yok. Antalya'da Hazine'ye ve Vakıflar'a ait çok geniş araziler var. İstenirse buralardan yer temin edilebilir. Ayrıca aile mezarlıkları, paralı mezarlıklar gibi alternatifler üzerinde çalışılabilir. Neden hemen bizim kültürümüze ve geleneklerimize bu kadar yabancı bir fikirle ortaya çıkılıyor? Hakikaten yer sıkıntısı mı yoksa başka bir şey mi var bilemiyoruz tabii. Akaydın bu şekilde sanki bu fikre zemin hazırlama çabasında" diye konuştu.

MHP'Lİ OKTAY: "AKAYDIN ÖLÜLERİ İSTİSMAR EDİYOR"

Antalya MHP Belediye Meclis Üyesi Mustafa Reşat Oktay ise Akaydın'ın şimdi de ölüleri politik malzeme olarak kullandığını kaydetti. Oktay, "Uncalı Mezarlığı'nın dolmak üzere olduğu doğru. Antalya'nın yeni bir asri mezarlığa ihtiyacı var, o da doğru. Ancak Akaydın çözüm için sürekli orman arazisinden tahsis için çalışıyor. Orman Genel Müdürlüğü de doğal olarak yardımcı olmuyor. Antalya'ya yeni mezarlık alanı sağlamakla belediye ve valilik kanunen sorumludur. Antalya'nın kuzeyinde Hazine arazileri, 2B alanları var. Buralarda yer tahsis edilebilir. Kamusallaştırmaya gidilebilir. Antalya içinde ayrıca 170 tane küçük mezarlık var ve bunların çoğu boş, buralar açılabilir. Ölülerin yakılması için yasal mevzuat nedir bilemiyorum. Eğer yasal engel yok ise yabancılar için böyle bir yer olabilir ancak, 'Efendim Antalya'da ölümüzü gömecek yer kalmadı' diyerek bunu gündeme getirmek son derece talihsiz bir açıklama" şeklinde konuştu.

KİLİSEYE VAR, MÜSLÜMANA MEZAR YERİ YOK

Mezarlık için yer bulamayan Akaydın geçtiğimiz yıl kendisini ziyaret eden Rus Büyükelçi Vladimir Ivanovskiy'ye Antalya'da Ortodoks kilisesi için arazi sözü vermişti. Kilise için Antalya Kundu bölgesinde yer talep eden Büyükelçi, "Rus Ortodoks Kilisesi'nin yapılması ile 2-3 bin turistin sadece din turizmi için kente gelmesi sağlanacaktır, desteğinizi bekliyoruz" demişti. Akaydın ise kilise inşasına gönülden razı olduğunu vurgulayarak "Yasal mevzuatlara göre, ibadet alanı olarak ayrılan yerlere cami kadar kilise yapmak da mümkün. Bu konuda Valilik ve Müftülük izni gerekir. İnşaat ruhsatı da ilçe belediyelerden alınıyor" ifadelerini kullanmıştı. Kundu bölgesinde planlama yetkisinin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ait olduğunu belirten Akaydın, "Bu konuda bakanlık düzeyinde müracaat etmeniz gerekir. Biz de her konuda destek oluruz" diye söz vermişti.

KREMATORYUM NEDİR?

Krematoryum ölen kişinin yüksek sıcaklıklardaki yakıldığı yere verilen isim. Ölülerin vücutları tam 1092 derece sıcaklıkta ortalama 100 dakika boyunca yakılıyor. Kemikler toz haline gelmiyor, sadece geriye kalan kemikler daha sonradan toz haline getirilerek isteğe uygun bir şekilde saklanıyor. Türkiye'de tam olarak ne kadar sayıda olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte, Osmanlı'nın son dönemlerinde Anadolu Kavağı sınırları içinde bir adet krematoryum denebilecek yer vardı. Zincirlikuyu Mezarlığı'nda da bir krematoryum yapılmış, bu yer daha sonra yıkılarak otoparka çevrilmişti. Opera sanatçısı Leyla Gencer'in de cesedi yakılarak külleri İstanbul Boğazı'na serpilmişti.

ÜSAME KARAKIŞ / YENİ AKİT

HABERE YORUM KAT