1. HABERLER

  2. HABER

  3. AK Parti ve Dışişleri Köstebek Avında!
AK Parti ve Dışişleri Köstebek Avında!

AK Parti ve Dışişleri Köstebek Avında!

Wikileaks belgelerine konu olan istihbari bilgileri ABD’nin Ankara Büyükelçiliği ile paylaşan AKP’ye yakın isimlerin bulunması için hükümet ve Dışişleri alarma geçti.

01 Aralık 2010 Çarşamba 13:09A+A-

Wikileaks'in bir anda tüm dünyanın gündemine oturan belgeleri yayımladığı saatlerde, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği bünyesinde özel bir ekip kuruldu. Bu ekip yayımlanan belgeleri ayrıntılı ve karşılaştırmalı olarak tetkik etmeye başladı. Ancak Türk tarafının çalışmaları bununla sınırlı kalmadı. Washington'daki Türkiye Büyükelçiliği'ndeki çalışmalara eşgüdümlü olarak Ankara'da da Dışişleri Bakanlığı mensuplarından oluşan bir çalışma grubu oluşturuldu. Önümüzdeki günlerde de Wikileaks'in yayımladığı belgeleri ayrıntılı olarak tetkik edecek olan Başkent'teki çalışma grubu, söz konusu belgelerin doğruluğunun yanı sıra, Ankara'dan bir sızma olup olmadığı konusunu da araştırıyor.

Titizlikle inceleniyor

ABD'de temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Wikileaks belgeleriyle ilgili olarak, hem Dışişleri Bakanlığı'nda hem de Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nde özel bir çalışma grubu oluşturulduğunu bildirdi. Davutoğlu, "Bize ulaşan belgeler en titiz şekilde, en küçük virgülüne kadar tetkik ediliyor" dedi. Davutoğlu "O belgelerin bir de Ankara versiyonu var, -hiç dışarı sızmamış ve sızmayacak olan- inşallah, o versiyonlarla da karşılaştıracağız" dedi.

Sızdırma, içerikten önemli

Diplomatik kaynaklar, kamuoyunun doğal olarak belgelerin içeriğine odaklandığını ancak kendileri açısından söz konusu belgelerin hangi kanallar aracılığıyla deşifre edildiği konusunun da hayati önem taşıdığını belirtiyorlar. Ankara bu perspektifle Wikileaks belgelerinin yayımlanmasında, ABD elçilik görevlilerinin yanı sıra, bu diplomatlarla temas halinde olan mensuplarının faaliyetlerini de mercek altına alacak. Wikileaks'in yayımladığı belgelerle, Ankara'nın gizlilik derecesi yüksek ve paylaşımı yasak olan belgeler arasında yapılacak karşılaştırma sonucunda, Dışişleri'nden herhangi bir sızdırma olup olamadığı da ortaya çıkartılmış olacak.

ABD'de ek güvenlik önlemleri

ABD'de Wikileaks'ın yayımladığı belgelerin, devlet kurumlarındaki personelle olan ilişkisi üzerinde titizlikle duruluyor. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Başkan Obama'nın "Gizli belgelerle ilgili önlemler gözden geçirilsin" dediği kaydedildi. ABD Adalet Bakanlığı da Wikileaks belgeleriyle ilgili konuyu değerlendirdiklerini, soruşturma başlatacaklarını ve sorumluları cezalandıracaklarını açıkladı. ABD'nin, diplomatik belgelerini korumak için sıkı denetim kararı aldığı da gelen bilgiler arasında.

Tutarlı dış politika

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Washington'daki temasları kapsamında önce 1,5 saat ABD'li mevkidaşı Hillary Clinton ile görüştü. Davutoğlu ardından Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon ile Beyaz Saray'da görüşmeler yaptı. ABD'deki düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü'nde Türkiye'nin dış politikası konulu bir konferans veren Davutoğlu, "Biz ilkelerden oluşan bir dış politika izliyoruz. Bugüne kadar New York'ta farklı, Tahran'da farklı bir dil kullanmadık" dedi.

Bakan Davutoğlu, AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ile de kaldığı Willard Otel'de görüştü. (Taraf)

HABERE YORUM KAT