1. HABERLER

  2. HABER

  3. Ajan Müftüye Protesto
Ajan Müftüye Protesto

Ajan Müftüye Protesto

Yüksek Temyiz Mahkemesi tarafından Bulgaristan Müslümanları Yüksek Şura Başkanı ilan edilen eski siyasi polis ajanı, komünist Nedim Gencev, Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü tarafından bir defa daha protesto edildi.

18 Ekim 2010 Pazartesi 00:51A+A-

Yüksek Temyiz Mahkemesi tarafından Bulgaristan Müslümanları Yüksek Şura Başkanı ilan edilen eski siyasi polis ajanı, komünist Nedim Gencev'in, 2009 yılında yapılan son Müslümanlar Konferansı'nda seçilen Başmüftü Mustafa Aliş Haci'yi makamından devirme çabaları, Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü tarafından bir defa daha protesto edildi. Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü, ülkedeki Müslüman toplumunun lideri olduğunu iddia eden eski siyasi polis ajanı Nedim Gencev'in tavrını bir defa daha protesto etti.

Yüksek Temyiz Mahkemesi'nin Mayıs ayında aldığı kararla Bulgaristan Müslümanları Yüksek Şura Başkanı ilan edilen Gencev, 2009 yılında yapılan son Müslümanlar Konferansı'nda seçilen Başmüftü Mustafa Aliş Haci'yi makamından devirme çabalarını sürdürüyor.

Başmüftülüğün ulusal ve uluslararası kamuoyunun dikkatine yayımlanan açıklamasında, Gencev'in söylem ve davranışlarıyla Müslüman toplumunun iradesini yok saymaya devam ederek, gayrimeşru konumunu ulusal ve uluslararası kamuoyuna kabul ettirmeyi amaçladığı görüşü dile getirildi.

Gencev'in hukuka aykırı tasarruflarıyla görevlendirdiği sözde bölge müftüleriyle birlikte 8 Ekim günü düzenlediği basın toplantısında Müslüman toplumunun dini lideri olduğu iddiasını yinelediği hatırlatılan açıklamada, Bulgaristan Müslümanlarının 1994'ten bu yana 7 konferans düzenleyerek yöneticilerini seçerken, Gencev'in bu konferanslardan hiçbirine katılmadığı kaydedildi. Açıklamada, Gencev'in son 14 yılda bazıları vefat etmiş şura üyelerinin tamamının vekaletine istinaden 1 Haziran 2010 tarihinde bir şura toplantısı yaptığını iddia ettiği ve sahte imzalarla şura kararı çıkardığı belirtildi. 

Gencev'in girişimleriyle Müslüman toplumunun dini liderliği için iki farklı grubun mücadele ettiği şeklinde takdim edilerek bölünme olduğu hissinin oluşturmakta olduğu ifade edilen açıklamada, eski komünist rejim tarafından Başmüftü atandığı dönemde Gencev'in Müslümanların isimlerinin değiştirilerek kimliklerinin yok edilmesi girişimlerine, camilerin kapatılmasına ve dini vecibelerini yerine getirenlerin cezalandırılmasına seyirci kaldığı kaydedildi.

RODOP DAĞLARI'NDAKİ OPERASYON

Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü'nün açıklamasında, "Müslüman toplumu üzerindeki baskının yukarıda sayılan nedenlerle had safhaya ulaştığı bir dönemde", Rodop bölgesinde 12 din adamının yasa dışı kökten dinci bir oluşumla ilişkili oldukları gerekçesiyle 6 Ekim'de gözaltına alınması da kınandı. Açıklamada, söz konusu operasyonun "Müslüman azınlığı töhmet altında bırakacak şekilde kamuoyuna yansıtılması", "Müslüman toplumuna yönelik ön yargının varlığını teyit eden tehlikeli bir gelişme" olarak değerlendirildi.

İhsanoğlu'ndan Bulgaristan Müslümanlarına destek

İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Mustafa Aliş Haci ve Yüksek İslam Şurası Başkanı Şabanali Ahmed ile görüştü. İKT'den alınan bilgilere göre, Cidde'de bulunan İKT merkezindeki görüşmede İhsanoğlu, Bulgaristan Müslümanlarının durumu ve sorunları ile yakından ilgilendi. Haci ve Ahmed, Sovyetler Birliği döneminden bugüne kadarki süreçte Bulgaristan'daki Müslümanların durumu hakkında bilgi verdi. İhsanoğlu İKT'ye üye ülkelerin dışişleri bakanları toplantısına atıfta bulunarak, üye ülkelerin Bulgaristan'daki Müslümanların durumuyla daha yakından ilgilenmesi yönündeki kararı hatırlattı. İhsanoğlu, Müslümanların kendi dini liderlerini seçme haklarının bulunduğunu da dile getirdi. İKT Genel Sekreteri ayrıca, Başmüftü Haci ve Yüksek İslam Şurası Başkanı Ahmed'e, İKT'ye üye ülkelerin Bulgaristan'daki Müslümanların haklarını daha yakından izleyeceği ve gerekli adımları atacağı sözünü verdi.

YENİ AKİT

HABERE YORUM KAT