1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Afganistan'daki çatışmalar nedeniyle Kabil'deki parklara sığınan Afganlar evlerine dönüyor
Afganistan'daki çatışmalar nedeniyle Kabil'deki parklara sığınan Afganlar evlerine dönüyor

Afganistan'daki çatışmalar nedeniyle Kabil'deki parklara sığınan Afganlar evlerine dönüyor

Önceki Afganistan hükümeti ile Taliban'a bağlı güçler arasındaki çatışmalar nedeniyle memleketlerinden kaçıp Kabil parklarında yaşamaya başlayan Afganlar, evlerine dönüyor.

08 Ekim 2021 Cuma 15:55A+A-

Almanya merkezli Afgan Gönüllü Kadınlar Derneği, Kabil merkezli Union Aid Derneği ile Taliban yönetiminin, Kabil'deki Afganların evlerine dönmeleri için başlattıkları projede 4'üncü aşama gerçekleşti.

Taliban'ın 15 Ağustos'ta başkent Kabil'i kontrolü altına almasının öncesinde özellikle kuzey vilayetlerinde yaşayan ve çatışmalar nedeniyle Kabil'e kaçmak zorunda kalan 223 Afgan aile daha, kiralanan 13 otobüs ile evlerine gönderildi.

AA muhabirinin organizasyon yetkililerinden aldığı bilgilere göre, Kabil'deki Şehr-i Nev parkında yaşayan Afgan ailelerden 1005'i Kabil'den ayrılmak için kayıt yaptırdı.

Rota Takhar, Badahşan ve Kapisa vilayetleri

Parkta kurdukları çadırlarda yaşayan yaklaşık 500 aile memleketlerine gönderilirken projenin son aşamasında 223 aile Afganistan'ın kuzeyindeki Takhar, Badahşan ve Kapisa'daki evlerine gönderildi.

Kalan ailelerin ilerleyen günlerde memleketlerine gönderilmesinin planlandığı, Hayırhah ve Saray-ı Şomali gibi Kabil'in farklı bölgelerindeki parklarda yaşayan Afganlar için de çeşitli yardım kuruluşlarının Taliban ile iş birliği içinde çalışma yürüttüğü öğrenildi.

Çatışmalar nedeniyle başkent Kabil'e, çoğunluğu kuzey vilayetlerden olmak üzere yaklaşık 2 bin ailenin göç edip parklara yerleştiği belirtiliyor. Söz konusu vilayetler ağırlıklı olarak Kunduz, Bağlan, Badahşan, Takhar, Nangerhar, Lağman, Kapisa olarak sıralanıyor.

 

afganistan-2.jpg

 

Her aileye maddi yardım

Kabil'in yaklaşık 30 kilometre kuzeyinde bulunan Pole Sufiyan bölgesinde, her aileye elden 10 bin afgani (120 dolar) yardım yapıldı. Söz konusu uygulamanın, ailelerin Kabil'e dönmemeleri için şehrin dışında yapıldığı belirtildi.

Ayrıca, Türkiye'de faaliyet gösteren Yetem Eli ve Ebrar derneklerinin temin ettiği gıda kolileri ailelere dağıtıldı.

Taliban yetkilisi eski hükümeti suçladı

Kabil Göç Müdürü Qari Abdulmetin Rahimzay ise Afganların Kabil'e sığınması konusunda eski hükümeti suçladı.

Rahimzay, "Eski hükümetin körü körüne attığı bombalar gibi güvenlik sorunu yaşayanlar korku nedeniyle buraya geldiler. Ancak şu an Afganistan'ın tamamı Taliban güçlerinin kontrolü altında ve hiç kimsenin güvenlik sorunu bulunmuyor. Herkes güven içinde evlerinde yaşayabilir. Güvenlik güçlerimiz de bu kişilere yol boyunca eşlik ediyor." dedi.

Ulusal ve uluslararası yardım kuruluşlarından söz konusu kişileri evlerine gönderme konusunda yardım istediklerini aktaran Rahimzay, "Göç Bakanlığı diğer vilayetlerden Kabil'e gelen kardeşlerimizin tamamını evlerine göndermek için uygun şartları temin etmeye kararlıdır." ifadesini kullandı.

 

afganistan-3.jpg

 

Afganlar evlerine dönmekten memnun

Kabil'in merkezinde geniş bir alan üzerine kurulu Şehr-i Nev parkı çatışmaların artmasıyla son aylarda Afgan aileleri ağırladı ancak, bu kişiler birçok sorunla karşı karşıya kaldı.

İlk etapta yeterli temiz su ve tuvalet sisteminin olmaması, gıda, çadır ve battaniye gibi eksiklikler göze çarpıyor. Bunun yanında, küçük çocukların trafiğin yoğun olduğu yollarla oynamaları tehlike oluşturuyor.

Bir dönem yerlerinden edilen Afganlar, ülkede savaşın sona ermesiyle evlerine dönmekten memnun olduklarını belirtiyor.

Kaynak: AA
Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT