1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Afganistan'da İran destekli Hazara milisler Kabil hükümetini tehdit etti
Afganistan'da İran destekli Hazara milisler Kabil hükümetini tehdit etti

Afganistan'da İran destekli Hazara milisler Kabil hükümetini tehdit etti

​​​​​​​ Afganistan'ın orta kesiminde Kabil hükümetiyle çatışan İran destekli Şii Hazara milis gruplar, hükümeti tehdit etti.

31 Ocak 2021 Pazar 21:34A+A-

Afganistan'ın orta kesiminde Kabil hükümetiyle çatışan İran destekli Şii Hazara milis gruplar, hükümeti tehdit etti.

Sosyal medyada dolaşıma sokulan videoda, konuşan ismin Hazara lmilis ider Alipur komutasındaki grubun önde gelen isimlerinden biri olduğu belirtildi. Söz konusu isim, Eşref Gani yönetimine yönelik sert ifadeler kullandı.

İran destekli Şii Hazaralardan oluşan Cephe-i Mukavemet adına konuşan isim, "gerekirse Kabil'deki cumhurbaşkanlığı sarayını yakacaklarını" iddia etti. Videoda şu ifadeler yer aldı:

"Sizi silip atacağız. İnsanları sırtlarından bıçakladınız. Adamlarımız hazır ve Kabil'in çeşitli kısımlarında hazırlık yapmış durumdalar. Eğer hükümet güçleri en ufak bir ihlalde bulunursa, cumhurbaşkanlığı sarayını yakıp kül ederiz. Bunu kesinlikle yaparız.

Bu faşist düşman bizi ve halkımızı iyi tanır. Bilmeliyiz ki düşman Ali Mezari'yi nasıl görüyorsa komutan Alipur'u da öyle görüyor. Hazaraları ve inancımızı yok etmek istiyorlar. Ancak hak batıla üstün gelmiştir. Bu inanç hiç olmadığı kadar güçlüdür ve yoluna devam edecektir. Komutan Alipur sadece bir komutan değil, bir millettir. İnsanlar bilsin ki eğer Alipur'a saldırılırsa Bamyan'a, Daykundi'ye ve Mezar-ı Şerif'e saldırılmış olur.

Bu yüzden asla Cephe-i Mukavemet çatısını terk etmeyin. Cephe-i Mukavemet'in çatısı İmam Hüseyin'in çatısıdır. Mazlumları zalimlere karşı korumaktadır."

Son dönemde Afganistan'da İran destekli Hazara grupların aktif hale geldiği ve ülkede ABD'nin çekilmesi sonrası döneme hazırlık yaptığı belirtiliyor. İran destekli Hazaralardan oluşan grupların, Suriye ve Irak'ta olduğu gibi bir iç çatışmada İran adına savaşarak bölgesel istikrarı tehdit edebileceği ifade ediliyor.

Afganistan'da Hazara-Kabil hükümeti gerilimi

Ülkede olumlu ilişkilere sahip olan Hazaralar ve Kabil hükümeti arasında gerilim geçtiğimiz günlerde yükseldi.

Afganistan'ın orta kesiminde İran destekli Şii Hazara milis gruplar, Kabil hükümetine bağlı güçlerle çatıştı.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre çatışmalar, Afganistan'da Hazaraların da yoğun olarak yaşadığı Vardak iline bağlı Bihsud ve Hisa-i Evel Bihsud ilçelerinde gerçekleşti.

Kabil hükümetinin, söz konusu iki ilçeye atadığı yeni emniyet müdürlerini kabul etmeyen milis güçler, hükümet güçlerine ve halka ateş açtı. Hükümet güçlerinin de halka ateş açtığı, taraflarda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirildi.

Bu gerilimin, ülkede etnik ve mezhepsel bir çatışmaya dönmesinden endişe ediliyor.

Çatışmalara, İran destekli Şii Hazara milis liderlerinden Alipur'un liderlik ettiği ifade ediliyor. Alipur, ülkede Hazaracat olarak bilinen Hazara bölgesindeki milis grupların komutanı olarak öne çıkıyor. 

Bir savaş ağası olan Alipur yasadışı silahlı grupları yönetme, adam kaçırma, Peştun yerleşimlerine saldırma, yolsuzluk ve yaygın insan hakları ihlalleri ile suçlanıyor. Alipur'un eski Fatımiyyun mensuplarını saflarına kattığı da iddia ediliyor.

Alipur, 2018 yılı Kasım ayında hakkındaki suçlamalar nedeniyle gözaltına alınmış, Hazaralar Alipur'un gözaltına alınması sonrası başta başkent Kabil olmak üzere birçok noktada sokaklara çıkmıştı. Gösterilerde Hazara grupların polis noktalarına ve askerlere saldırması sonucu ölenler ve yaralananlar olmuştu.

Kaynak: Mepa News

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

2 Yorum