1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Afganistan'da Bir Yılda 1300'den Fazla Asker Öldü
Afganistan'da Bir Yılda 1300'den Fazla Asker Öldü

Afganistan'da Bir Yılda 1300'den Fazla Asker Öldü

Afganistan Savunma Bakanlığı, son bir yıl içinde 1387 Afgan askerinin Taliban tarafından düzenlenen saldırılarda hayatını kaybettiğini bildirdi.

26 Mart 2014 Çarşamba 10:55A+A-

Afganistan Savunma Bakanlığı, son bir yıl içinde 1387 Afgan askerinin Taliban tarafından düzenlenen saldırılarda hayatını kaybettiğini bildirdi.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Zahir Azimi, başkent Kabil’de düzenlenen basın toplantısında, geçen yılın Afgan askerleri için kanlı ve zorluklarla dolu olduğunu belirtti.

Sözcü Azimi, "2013 yılının mart ayından 2014 yılına mart ayına kadar her gün ortalama 4 Afgan askeri Taliban saldırılarında şehit oldu. Kaybımız geçen yıllara göre daha fazla oldu" dedi.

Azimi, asker kayıplarının yüzde 85’inin yol kenarına yerleştirilen patlayıcılardan kaynaklandığını açıkladı.

Afgan askerinin sadece eğitim, hava desteği ve lojistik konularında uluslararası güçlerden destek aldığını ifade eden sözcü, Afgan ordusunun geçen bir yılda ülke genelinde 1300 askeri operasyon ve 500'den fazla özel operasyon düzenlediğini kaydetti.

Sözcü, aynı süre içinde Afgan güçleri tarafından binlerce Taliban mensubunun öldürüldüğünü iddia etti ve son 10 yıldır Taliban’ın hakimiyetinde bulunan bölgelerin de artık Afgan devletin kontrolüne geçtiğini ifade etti.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü, 5 Nisan yapılacak seçimlerin güvenliğinin sağlanması için hazır olduklarını bildirdi. Sözcü Azimi, 2009 seçimlerine göre Afgan güçlerinin sayısı artığı için seçim güvenliğinde bir sıkıntı olmayacağını dile getirdi.

Ordunun Eksikleri Büyük

Asker, polis ve istihbarat birlikleri dahil toplam 500 bin mensubu olan Afgan güvenlik güçleri, ülkenin değişik bölgelerinde Taliban ve diğer hükümet karşıtı silahlı örgütlerle mücadele ediyor.

Afgan ordusunun en büyük eksiğini modern silahlar, hava kuvveti ve mayın keşif araçlarının oluşturduğu belirtiliyor. Ordunun hava kuvveti yok sayılabilecek kadar az. Savaş uçağı bulunmayan hava kuvvetleri, sadece lojistik konusunda kara kuvvetlerine destek veriyor.

Taliban Seçimleri Boykot Ediyor

Taliban, "ABD kuklası" olarak nitelendirdiği Karzai hükümetini tanımıyor. Halka oy kullanmaması ve seçim faaliyetlerine katılmaması yönünde çağrıda bulunan Taliban, seçimlerin zaman kaybı olduğunu savunuyor.

Taliban, seçim için hazırlık sürecinin başlamasından hemen sonra seçimleri boykot ettiğini, seçilen kişileri de ABD'nin dayatması olduğu gerekçesiyle tanımayacağını açıklamıştı. Taliban, ayrıca cumhurbaşkanı seçilecek kişinin çok daha önceden Washington tarafından belirlendiğini, Afgan halkının da sadece göz boyama amaçlı oy vermeye götürüldüğünü iddia etmişti.

 

HABERE YORUM KAT