1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Afganistan'da Aşiretler Meclisi Toplandı
Afganistanda Aşiretler Meclisi Toplandı

Afganistan'da Aşiretler Meclisi Toplandı

"Büyük şura" (loya jirga) olarak bilinen aşiretler meclisi toplantısı, olağanüstü güvenlik önlemleri altında başladı.

16 Kasım 2011 Çarşamba 10:11A+A-

Afganistan'da "büyük şura" (loya jirga) olarak bilinen aşiretler meclisi toplantısı, başkent Kabil'de olağanüstü güvenlik önlemleri altında başladı.

Taliban, Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'nin ev sahipliğindeki zirveye saldırı tehdidinde bulundu. Taliban, Pazartesi günü hükümetin zirveyle ilgili güvenlik planlarını ele geçirdiğini duyurmuştu. 

Aynı gün toplantı alanının yakınlarında bir eylemci öldürülmüştü. Zirveye 2 binden fazla kişinin katılması bekleniyor.

Taliban toplantıya katılan herkesin bir hedef olarak kabul edileceğini söylüyor.

Taliban’la Uzlaşma ve ABD'yle İlişkilerin Geleceği

Milli marş ve Kur’an okunarak açılan toplantıda 10 yıllık savaşın ardından Taliban'la uzlaşma çabaları ele alınacak ve Afganistan'la ABD arasındaki ilişkiler değerlendirilecek. 

Gözlemciler, başkentte alınan sıkı güvenlik önlemlerinin direnişçilerin hala ne kadar büyük bir tehdit oluşturduğunu gösterdiğini belirtiyor. 

BBC muhabiri Bilal Sarvari, toplantının yapıldığı merkeze çıkan tüm yolların diğer araçlara kapatıldığını, görülmedik sayıda kontrol noktası oluşturulduğunu aktarıyor. 

Toplantı alanının çevresindeki evlerde arama yapıldı, başkente binlerce takviye polis memuru sevk edildi. 

Kente giriş noktalarında kimlik kontrolü yapılıyor.

Kabil'deki diplomatlar Karzai'nin 2014'ten sonra Afganistan'la ABD'nin ilişkilerini belirleyecek stratejik ortaklık anlaşması konusunda delegelerin desteğini almaya çalışacağını söylüyor. ABD askerlerinin 2014'te ülkeden çekilmesi planlanıyor. 

Aşiretler meclisinde alınan kararların bağlayıcılığı yok. Bu yönde herhangi bir karar için parlamentonun onayı gerekiyor. 

Bazı kesimler, Karzai'nin bu toplantıda, cumhurbaşkanlığına üçüncü kez aday olmasının yolunu açacak anayasa değişikliği için de delegelerden destek isteyebileceğini belirtiyor.

HABERE YORUM KAT