1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Afganistan Seçimleri ABD'yi Üzecek
Afganistan Seçimleri ABDyi Üzecek

Afganistan Seçimleri ABD'yi Üzecek

Bugün ilk sonuçları açıklanacak olan ve Taliban'ın boykot ettiği Afganistan’daki seçimlere katılım çok düşük oldu, BM'ye 3 bin usulsüzlük şikâyeti geldi.

23 Eylül 2010 Perşembe 16:31A+A-

Afganistan'daki seçim Batı ülkelerini memnun etmedi.Taliban'a halk desteğinin olmadığını kanıtlama gayreti de yara aldı.

30 milyon kişinin yaşadığı tahmin edilen Afganistan'da 1979'dan bu yana sayım yapılmadı.

Kayıtlı kişilerden ise sadece 4,3 milyon Afgan seçmenin oy kullandığı duyuruldu, ancak bu kişilerin aşiret baskısıyla sandığa gittiklerine dair şikâyetler BM'ye kadar ulaştı.

Afganistan'da seçim şikâyetlerini toplamakla görevli kurul, geçen Cumartesi yapılan genel seçimlerle ilgili 3 bine yakın resmi başvuru alındığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen kurul, şikâyetlerin bin 300'den fazlasının seçimden sonra, diğerlerininse seçimden önce verildiğini bildirdi.

Şikâyet dilekçesi verenlerin bazıları, aşiret reisleri tarafından seçim sırasında tehdit edildiklerini söylüyor.

Seçimleri izleyen Afgan yetkili Ahmed Nadir Nadiri yapılan usulsüzlükler arasında, seçim sandıklarını sahte oy pusulalarıyla doldurmak, birden fazla oy vermek ya da yaşı küçük olanların da oy vermesini sağlamak gibi eylemleri saydı.

Seçim yetkilileri ise usulsüzlük yapılmasının neredeyse kaçınılmaz olduğuna dikkati çekerek, en azından bu usulsüzlüklerin etkilerini gidermeye çalışacaklarını belirtti.

Seçimlerin İlk Sonuçları Bugün Açıklanıyor

Afganistan Seçim Komisyonu sözcüsü Nur Muhammed Nur, parlamentoya 249 yeni üyeyi belirleyecek seçimlerin ilk sonuçlarının bugün açıklanacağını ifade etti. Nur, ayrıca hile karıştığı iddiaları dolayısı ile sayılmayan sandıklarla ilgili bilgi de verileceğini söyledi. Seçimlerin kesin sonuçlarının ise Ekim başlarında açıklanması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT