1. HABERLER

  2. HABER

  3. Afganistan Kitabına Pentagon Operasyonu
Afganistan Kitabına Pentagon Operasyonu

Afganistan Kitabına Pentagon Operasyonu

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), askeri sırların ortaya çıkmasından korktuğu için, bir askerin Afganistan hakkında yazdığı kitabın ilk baskısının tümünü satın alıp imha etti.

28 Eylül 2010 Salı 02:42A+A-

Yarbay Anthony Shaffer'in yazdığı "Operation Dark Heart" (Karanlık Kalp Operasyonu) adlı kitabın 9 bin 500 adet olan ilk baskısı, toplam 250 bin dolar ödenerek piyasaya çıkar çıkmaz hemen satın alındı. Pentagon, ABD Özel Operasyonlar Komutası, Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) ve Ulusal Güvenlik Kurumu'nun Afganistan'daki gizli operasyonlarının ayrıntılarını içerdiği tahmin edilen 299 sayfalık binlerce kitabı imha etti.

Fox News, kitapta Amerikalı yetkilileri kaygılandıran en önemli bölümlerden birinin, 11 Eylül saldırılarından aylar önce uçak kaçıranlardan birinin (Muhammed Atta) yetkililerce bir tehdit unsuru olarak teşhis edildiğinin yazılması olduğunu belirtti. Shaffer, AB'ye döndükten sonra üstlerinin anılarını yazmasına onay verdiğini; ancak taslağın CIA ve diğer kurumlar tarafından okunmasından sonra kitabın içeriğine karşı çıktıklarını söyledi.

Afganistan'dayken Bronz Yıldız madalyası alan Shaffer, bu dijital çağda bir hikayeyi duyurmamak için yaklaşık 10 bin kitabı satın almanın gülünç olduğunu söyledi. Pentagon, kitabın ilk baskısının tamamını satın alırken, St. Martin yayınevi, hükümetin istediği değişiklikleri yaparak kitabın ikinci baskısını çıkaracak. ABD'nin Afganistan'da yürüttüğü savaşın kirli yüzüne ilişkin ifşaatlar temmuz ayında basına yansımıştı. WikiLeaks adlı internet sitesi temmuz ayında, ABD ordusunun Afganistan'daki operasyonlar sırasında sivil ölümlere yol açan ve kayıtlara geçmeyen olaylarla ilgili çok gizli belgeler yayınlamıştı. Pentagon, WikiLeaks internet sitesinden, Afganistan savaşıyla yayınlanan belgelerin kaldırılmasını, henüz yayımlamadığı 15 bin kadar belgenin de kendilerine teslim edilmesini istemişti.

HABERE YORUM KAT