1. HABERLER

  2. HABER

  3. Afganistan Hükûmeti Taliban'la Görüştü İddiası
Afganistan Hükûmeti Taliban'la Görüştü İddiası

Afganistan Hükûmeti Taliban'la Görüştü İddiası

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani Taliban ile Pakistan'da görüştüklerini iddia etti. Taliban'dan konu ile alakalı bir açıklama henüz yapılmadı.

08 Temmuz 2015 Çarşamba 12:02A+A-

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani Ahmedzai; salı günü yaptığı açıklamada; Taliban temsilcileri ile görüşmeleri için Pakistan’ın başkenti İslamabad’da bir heyet gönderdiğini açıkladı. Kabil Yönetimi'nin Taliban ile görüştüğü ilk defa resmî olarak açıklanmış oldu.

Bu açıklamanın son günlerde Taliban'ın saldırılarının arttığı bir dönemde yapılması dikkat çekti.

İki Pakistanlı Üst Düzey Bürokrat da Eşlik Etti

Kabil yönetiminin iddiasına göre İslamabad'da açıklanmayan bir yerde bir araya gelen Afganistan hükümeti yetkilileri ve Taliban temsilcilerinin görüşmesine, iki Pakistanlı üst düzey bürokrat da eşlik etti. Yaklaşık iki saat sürdüğü öğrenilen görüşmede, tarafların delegasyonu içerisinde kimlerin bulunduğu gizli tutulurken, Afganistan hükümeti heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Haşmet Halil Karzai’nin başkanlık ettiği belirtildi.

Taliban Henüz Doğrulamadı

Afganistan Talibanı sözcüsü Zabiullah Mücahid henüz görüşmelere katıldıklarını doğrulayıcı yönde bir açıklamada bulunmazken, adının açıklanmasını istemeyen Pakistanlı bir hükümet yetkilisi yaptığı açıklamada, Molla Mansur Dadullah önderliğindeki Taliban heyeti  ile görüşmenin gerçekleştiğini öne sürdü.

Beyaz Saray Memnuniyetle Karşıladı

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest Amerika Birleşik Devletleri'nin müzakereleri memnuniyetle karşıladığını belirtti ve: "Barış umutları yönünde önemli bir adım." dedi.

Daha Önce de Benzeri İddialar Çıkmıştı

Daha önce buna benzer görüşmelerin yapıldığı iddia edilmiş ancak hepsini Taliban reddetmişti. Bu görüşme ile alakalı Taliban'ın yapacağı açıklama merakla bekleniyor.

İslamabad'da gerçekleştirilen bu görüşme, Afganistan'da yaklaşık 10 ay önce iktidara gelen hükümetin Taliban ile masaya oturduklarını ilk kez doğrulaması açısından önem taşıyor.

Taliban, Son Yabancı Asker Afganistan’dan Çıkıncaya Kadar Görüşmeyeceğini Söylemişti

Kabil yönetimi daha önce yaptığı açıklamalarda Taliban ile barış görüşmelerine başlamak istediklerini belirtmişlerdi. 10 ay önce yapılan seçimlerin ardından yeni hükümet Taliban'a bazı bakanlıkları vermeyi teklif etmişti. Ancak Taliban bu konudaki kararını hiçbir zaman değiştirmedi. Son yabancı asker Afganistan'dan çıkıncaya kadar hiçbir görüşmeye dâhil olmayacaklarını kesin bir dille belirtmişlerdi.

Kaynak: İnca News

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT