1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Afgan Polisi Oyuncak Silahlarla Eğitiliyor!
Afgan Polisi Oyuncak Silahlarla Eğitiliyor!

Afgan Polisi Oyuncak Silahlarla Eğitiliyor!

Afganistan'daki NATO güçleri, Afgan polisine oyuncak tahta silahlarla eğitim veriyor. İngiliz ve diğer NATO güçlerinin eğitim verdiği Afgan polisine oyuncak silahlarla eğitim verilmesine gerekçe ise 'Polisler kendilerini yaralayabilirler' şeklinde açıklan

06 Eylül 2010 Pazartesi 05:28A+A-

Afganistan'da 'huzur ve güveni' sağlamak amacıyla eğitilen Afgan polisine oyuncak tahta silahlarla eğitim veriliyor. Eğitim veren Batılı subaylar, buna 'Afganlar silahı tanımıyorlar ve bu yüzden kendilerini yaralayabilirler' şeklinde gerekçe sunarken, oyuncak tahta silahlarla eğitimin arkasında NATO güçlerinin Afgan polisinin kendilerine ateş etme endişesi yattığı kaydediliyor. Geçtiğimiz Temmuz ayında bir Afgan polisi üç İngiliz askerini öldürmüş ve saldırıyı Taliban üstlenmişti.

Afganistan'daki NATO güçleri, Afgan polisine oyuncak tahta silahlarla eğitim veriyor. İngiliz ve diğer NATO güçlerinin eğitim verdiği Afgan polisine oyuncak silahlarla eğitim verilmesine gerekçe ise 'Polisler kendilerini yaralayabilirler' şeklinde açıklanıyor. Ancak daha önce Afgan polisi içinde bulunanlardan bazılarının İngiliz ve Amerikan askerlerine saldırmış olmasının, NATO güçlerinin böyle bir yola başvurmasına sebep olduğu kaydediliyor.

İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre, daha önce hiçbir askeri tecrübesi olmayan Afgan polisine oyuncak tahta silahlarla eğitim veriliyor. Gazeteye göre, polislere eğitim veren Batılı subaylar, polislerin ayaklarını yaralamasından endişe ediyor. Gazeteye konuşan bir yetkili ise, "Bunlar daha önce hiç silah kullanmamış. Bazıları daha önce yanlışlıkla ayaklarına ateş etti. Bazıları silahlarını temizlerken ateşledi. Bu yüzden eğitimin gerçek silahlarla yapılması kaldırıldı" dedi. Bir başka yetkili ise silah kavramının eğitim gören Afgan polisi için başka bir dünyadan bir şey olduğunu iddia etti. Yetkilinin bu açıklamasına rağmen Afganistan'da silah sahibi olmak Afgan halkının kültüründe yer alıyor.

GERÇEK SİLAH VERİLECEK AMA MERMİSİZ!

Bu arada ilk eğitimlerini tamamlayan Afgan polisine ikinci bölüm eğitimlerinde gerçek silah verilecek, ancak bu silahlarda mermi bulunmayacak. İngiliz gazetesine konuşan yetkililerin 'Afganlar kendilerini yaralayabilirler diye gerçek silahla eğitim yapmıyoruz' iddialarına rağmen, NATO güçlerinin Afgan polisinin kendilerine ateş etmesinden çekindiği belirtiliyor. Afganistan'da geçtiğimiz Temmuz ayında bir Afgan polisi 3 İngiliz askerini öldürmüş ve daha sonra kaçarak Taliban'a sığınmıştı. Saldırıdan sonra Taliban yayınladığı açıklamada, saldırıyı kendilerinin planladığını kaydetmiş ve Afgan polisi içerisinde çok sayıda Taliban askeri bulunduğunu bildirmişti.

MEHMET NEDİM ASLAN / VAKİT

HABERE YORUM KAT

1 Yorum