1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Afgan bebekler neden ABD askerlerine uzatılıyordu?
Afgan bebekler neden ABD askerlerine uzatılıyordu?

Afgan bebekler neden ABD askerlerine uzatılıyordu?

'Afganlar, bebeklerini ve küçük çocuklarını ABD’ye veriyor' haberleri ile gündemi meşgul eden görüntülerin tamamı ve olayın asıl nedeni ortaya çıktı.

21 Ağustos 2021 Cumartesi 11:38A+A-

HAKSÖZ HABER

“Kabil Havaalanı'nda tahliye izdihamının neden olduğu kalabalıkta bekleyen aileler, kendileri kurtulamasa da en azından çocuklarının kurtulabilmesi için bebeklerini elden ele taşıyarak tahliye operasyonu yürüten ABD askerlerine teslim ettiler” Cümleleri ile basında oldukça yer eden ve sosyal medyada tartışmalara yol açan görüntülerde yer alan çocukların; ailelerinden önce tahliye edilmediği tedavi amacıyla ABD askerlerine verildiği bilgisi ABD Savunma Bakanlığı’ndan duyuruldu.

Pentagon, Kabil Havalimanı'nda Afgan ailelerden birinin ABD askerlerine duvarın üzerinden teslim ettiği bebeğin hasta olduğunu ve tedavi edildikten sonra babasına geri verildiğini söyledi.

Yine bir başka bebekte annesinden ayrı düşünce babasıyla beraber Türkiye askeri tarafından korumaya alındı. 

 

afgan-bebek.jpg

 

ABD ve diğer Batılı ülkeler vatandaşlarını ve bazı Afganları ülkeden tahliye etmek için girişimlerini hızlandırdı.

Kabil Havaalanı ise hala kaçmak isteyen, kendileri ülkeden ayrılamasa bile bebek ve çocuklarını batılılarla ya da ülkeden ayrılma izni bulunan Afganlarla birlikte yurt dışına çıkarmak isteyen Afgan vatandaşlarıyla dolu.

Görgü tanıkları tarafından kayda alınan görüntülerde, kalabalık içerisindeki kimi ailelerin ve vatandaşların küçük çocuk ve bebekleri elden ele uzatarak ABD askerlerine ulaştırdığı ve duvarının öte tarafına alındığı görülmüştü.

Görüntülerin tamamında, kadın ve küçük çocukların da duvarın diğer tarafına alındığı görülürken paylaşılan videoların Afganlara ve Taliban’a yönelik yürütülen algı ve karalama malzemesi olarak kullanılması ise hafızalara kazındı.

Videolar, sosyal medya ve kimi haber siteleri tarafından manipüle edilerek Taliban düşmanlığı, Afgan kadınların özgürlüğe kaçışları ve de bebeklerini ABD askerlerine verdikleri iddiaları ile kamuoyuna sunuldu.

Görüntüler kimi sosyal medya kullanıcıları tarafından dezenforme edilerek; “Çocuklarını ABD askerlerine sattıkları”, kimileri tarafından; “ABD’ye çocuklarını ulaştırmaları gerektiği”, ve yine kimileri tarafından “Taliban’dan kaçış, ailelerin çocukları uğruna kendileri feda etmeleri” notları ile paylaşıldı.

 

afgan-bebek-2.jpg

 

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Kabil Havalimanı’nda Afgan ailelerden birinin ABD askerlerine duvarın üzerinden teslim ettiği bebeğin hasta olduğunu ve tedavi edildikten sonra babasına geri verildiğini söyledi.

İngiliz savunma bakanı Ben Wallace da refakatçisi olmayan çocukların ülke dışına çıkan uçuşlara alınmayacağını söyleyerek, insanları bebeklerini havaalanı yerleşkesindeki İngiliz birliklerine vermemeye çağırdı.

 

Afgan bebeğin ABD ve İngiliz askerlerine ulaştırıldığı anlar,

 

Türkiye askerinin ilgilendiği bir başka bebeğin görüntüleri,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum