"Aborijinler gibi Kürtlerden de özür dilenmeli!"

"Aborijinler gibi Kürtlerden de özür dilenmeli!"

Avustralya Başbakanı'nın Aborijinlerden özür dileyen ifadeleri üzerine bir açıklama yapan HDR, “Türkiye Başbakanı böyle bir büyüklük gösterebilecek mi?” diye sordu.

Almanya'da etkinliklerini sürdüren HDR'nin açıklaması:

Türkiye Başbakanı böyle bir büyüklük gösterebilir mi?

Avustralya Başbakanı Kevin Rudd yaptığı tarihi bir konuşmada, Avustralya'nın başbakanı olarak ilk defa ülkesinin yerli halkından özür diledi. Parlamentonun yeni yasama döneminin açılışı vesilesiyle Canberra'da Avustralya'nın yerlileri olan Aboricinlerden 200 yıl boyunca yapılan haksızlıklardan dolayı özür diledi.

Rudd şu ifadelerde bulundu:

"Muhtelif parlamento ve hükümetlerin çıkardığı yasalar ve uyguladıkları siyasetleri ile bizim bu Avusturyalı yurttaşlarımıza yaşattıkları derin acı, çile ve kayıplardan ötürü özür diliyoruz." Rudd konuşmasında beklenilenden daha da ileri gitti. Aslında Rudd'un yalnız 'çalınan nesiller'den dolayı özür dilemesi bekleniyordu. Resmi makamlar, 70'li yıllara kadar yüz binlerce yerli halkın çocuklarını ailelerden kopararak beyaz topluma entegre olmalarını sağlamaya çalışmışlar. Rudd ise geçmişte tüm Aboricinlere yapılan haksızlık ve kötü muameleden dolayı onlardan özür diledi ve 'onurlu bir halkın onurlu kültürünün aşağılanmış ve saldırıya uğramış olmasından dolayı üzüntü duyuyorum' dedi.

Avustralya Başbakanı'nın yaptığı bu konuşma Avustralya hükümeti ve yerli halkın arasındaki ilişkiler bakımından bir dönüm noktası kabul ediliyor.

Yüzyıllardır aynı coğrafyayı paylaştığımız Kürt halkının 70-80 seneden beri Kunta Kinte muamelesi gören, kart-kurt saçmalamalarıyla yok sayılan, dışkı yemeye zorlanarak aşağılanan, yaşadıkları bölgenin dağlarına tepelerine 'ne mutlu türküm diyene' yazılarını kazarak onurlarının kırılmasına çalışılan, Almanya'daki Türkler için Türkçe eğitim istenilirken, Türkiye'de yaşayan milyonlarca Kürde -Kürtçe eğitim şöyle dursun- Kürtçe yayını bile günde 45 dakika ile sınırlı ve sansürlü bir şekilde müsaade etme lütfunda bulunarak alay edilen Kürt halkından özür dileyebilecek bir başbakanı görecek mi bu ülke?

Avrupa'da yaşayan Türklerin asimile edilmeye çalışıldığından haklı olarak endişe duyan

Başbakan Erdoğan,  kendi ülkesinde yaşayan Kürtlerin asimile edilmesine nasıl bakıyor?

Sürekli 'Kürt kardeşlerimiz' ifadesini kullanan sayın Başbakan Türk kardeşlerine tanıdığı anadilde eğitim hakkını Kürt kardeşlerine ne zaman tanıyacak?

Hıristiyan kökenli, fakat belki de Hıristiyanlıkla uzaktan yakından alakası kalmamış bir Avustralya Başbakanı'nın gösterdiği erdemliliği, birbirlerini tanısınlar diye insanların farklı dillerde, renklerde ve ırklarda yaratıldığı ayetine iman eden bir Başbakan Erdoğan da gösterebilecek mi?

Başörtüsü sorununu çözme hususunda atılan ilk olumlu adımları acaba Kürt sorununu çözme hususunda da en azından bir Avustralya Başbakanı kadar atarak yoluna devam edebilecek mi?

HDR – İnsan Onuru ve Hakları Derneği

(Duisburg)

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir