1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. AB’nin yaptırım kararları Türkiye’yi hizaya sokabilir mi?
AB’nin yaptırım kararları Türkiye’yi hizaya sokabilir mi?

AB’nin yaptırım kararları Türkiye’yi hizaya sokabilir mi?

Avrupa Birliği ve Türkiye ilişkisi makul ve meşru bir ilişki olacaksa AB buyurgan beyanlar vermekten ve sömürgeci mantıkla hareket etmekten özenle kaçınmalıdır.

11 Aralık 2020 Cuma 18:40A+A-

Kenan Alpay’ın yazısı:

Brüksel’deki 10-11 Aralık Avrupa Birliği liderler zirvesinin pandemi, bütçe, Amerika’yla ilişkiler, iklim değişikliği gibi öncelikli konularından birisi de özellikle Doğu Akdeniz bağlamında Türkiye’yle ilişkiler teşkil ediyor. Uzun bir zamandır Türkiye’ye yönelik alınacak yaptırım kararlarını netleştirmek isteyen AB içerisinde bir çelişki ve çekişme de yaşanıyor zaten. Fransa, Avusturya ve Yunanistan’ın 27 ülkeden müteşekkil Avrupa Birliği’nden firesiz bir biçimde bir dizi ağır yaptırım kararları çıkarmak üzere mücadele verdiği biliniyor. Buna mukabil Almanya ve İtalya’nın süreci yumuşatarak AB-Türkiye ilişkilerini gerilimden uzak ve diyaloğa açık tutma yönünde adımlar attıkları izleniyor.

Henüz hafta başında AB, “Küresel İnsan Hakları Rejimi” kararını hayata geçirmek üzere düzenlemeler yapıp dünyanın her neresinde olursa olsun temel haklarda ihlallerde bulunan şahıs, devlet ve hükümet dışı kurumlara ağır yaptırımlar uygula kararı almıştı. Ancak bu kararın alınmasından iki gün sonra, AB liderler zirvesinden iki gün önce Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron tarafından yoluna kırmızı halılar döşenip, şaşalı tören ve davetlerle karşılanıp göğsüne “şeref madalyası” takılan bir misafiri vardı: Mısır’daki kanlı darbenin şefi General Abdülfettah Sisi. Küresel İnsan Hakları Rejimi’nin ne kadar ciddi ve tutarlı bir düzenleme olduğuna dair Elysee Sarayı’nda gerçekleşen buluşma esaslı bir gösterge sayılır.

Yazının Devamı >>>