1. HABERLER

  2. BASIN AÇIKLAMASI

  3. 'Abluka Kalkmadan Olmaz'
'Abluka Kalkmadan Olmaz'

'Abluka Kalkmadan Olmaz'

Mavi Marmara avukatları ve mağdur aileleri İsrail ile Türkiye arasında imzalanması beklenen anlaşmayla davaların düşmemesini ve ambargo kalkmadan anlaşmanın imzalanmamasını istiyor.

22 Mayıs 2014 Perşembe 15:20A+A-

İsrail ile Türkiye arasında Mavi Marmara saldırısının ardından yaşanan krizi yumuşatacak anlaşmanın yakında imzalanması bekleniyor. 26 Mayıs Pazartesi İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde görülecek 6. duruşma öncesi Mavi Marmara mağdurlarının avukatları ve İsrail saldırısında hayatını kaybedenlerin aileleri filonun organizatörü İHH İnsani Yardım Vakfı’nda basın açıklaması yaparak endişelerini dile getirdi.

Avukatların ve  ailelerin ortak endişesi yapılacak anlaşma sonucu Türkiye’de Mavi Marmara saldırısı sorumlularına yönelik açılan davanın düşme olasılığıydı.

Toplantıda konuşan Avukat Gülden Sönmez mağdur aileler müdahil edilmeden yapılan herhangi bir anlaşmanın kabul edilemeyeceğini ve ambargo kalkmadan davanın sona ermeyeceğini vurguladı.

Mavi Marmara avukatlarından Uğur Yıldırım okuduğu basın açıklamasında iki ülke arasında imzalanacak anlaşma sonucu Türkiye’de açılan davalar kamu davası olduğundan, mahkemece bir hüküm verilmediği müddetçe sonlandırılamayacağı belirtildi.

Anlaşma kapsamında Mavi Marmara saldırısında sorumluluğu bulunan ve Türkiye’de yargılanan komutanlarla ilgili özel af çıkarılması gibi bir olasılığın ise Türkiye Cumhuriyeti tarihine bir kara leke olarak geçeceğini ifade etti.

Toplantıda Hukukçular Derneği Başkanı Cavit Tatlı ise devam eden yargıya uluslararası sözleşme ile yapılacak bir müdahalenin bu ülkenin egemenlik hakkına müdahale olacağını ifade etti. Failleri bilinen bir davada hala bu faillerin yakalanamamasının da devlet nezdinde zafiyet olduğunu kaydetti.

Abluka kalkmadan anlaşma kabul edilemez

Mavi Marmara’da hayatını kaybedenlerin aileleri adına açıklama yapan İbrahim Bilgen’in oğlu İsmail Bilgen, babasının gemiye binme ve Gazze’ye gitme amacının ambargonun kalkması olduğunu, kendilerinin de bunu görev edindiklerini söyledi.  Gazze’de ambargo kalkmadan anlaşmanın kabul edilemeyeceğini ifade eden Bilgen, “Bu davalar öldürmeye alışmış bir katilin yargılanmasıdır. Şu ana kadar İsrail işlediği hiçbir suçtan dolayı ceza almadı. BM’nin aldığı kararlara rağmen İsrail’in işgal ve öldürmeye devam etmesini kırmak için bu davalara devam etmemiz gerekiyor. Bizler dik durursak İsrail geri adım atmak zorunda kalacaktır” dedi.

Mavi Marmara’da hayatını kaybeden Cengiz Akyüz’ün babası da ambargo kalkmadan tazminat istemediklerini dile getirdi.

Mavi Marmara saldırısı ile ilgili Türkiye'nin dışında İspanya, Güney Afrika, Belçika gibi ülkelerde ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yürütülen soruşturmalar bulunuyor. Türkiye'de açılan kamu davasının 6. duruşması ise 26 Mayıs Pazartesi günü İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde görülecek.

İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine uluslararası sularda saldırması sonucu biri ABD vatandaşı 9 Türk hayatını aybetmiş, 54 kişi de yaralanmıştı. Ağır yaralanan Uğur Süleyman Söylemez ise hala komada.

Aljazeera

HABERE YORUM KAT