1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. YEMEN

  4. Abdullah Salih'e Dokunulmazlık Zırhı
Abdullah Salihe Dokunulmazlık Zırhı

Abdullah Salih'e Dokunulmazlık Zırhı

Yemen'de hükümet, Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih ve 32 yıllık iktidarı sırasında görev yapmış tüm yetkililere dokunulmazlık sağlayan bir yasa tasarısını onayladı.

10 Ocak 2012 Salı 04:10A+A-

Yemen'de hükümet, Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih ve 32 yıllık iktidarı sırasında görev yapmış tüm yetkililere dokunulmazlık sağlayan bir yasa tasarısını onayladı.

Cumhurbaşkanı Salih, kendisi ve ailesinin son aylarda aleyhindeki gösteriler sırasında kullanılan şiddet konusunda yargılanmaması şartıyla, gelecek ay görevden ayrılmayı kabul etmişti.

Salih aleyhinde 11 ay boyunca devam eden protesto eylemlerinde yüzlerce kişi öldü.

Hükümetin hazırladığı af kararı ise sadece Salih ve yakın çevresini değil, çok daha geniş bir kesimi koruyor.

Resmi kaynaklara göre, Salih liderliğindeki yönetimlerde askeri ve sivil makamlarda, ya da güvenlik kurumlarında görev yapmış herkes yargı muafiyetine sahip olacak.

Tasarı şimdi onay için parlamentoya sevkedilecek.

Yemen'de muhalefet partileri uzun süre Salih'e dokunulmazlık tanınmasına karşı çıkmıştı. Ancak tasarıyı onaylayan geçiş hükümetinde Salih'in partisi ve muhalefet eşit sayıda temsil ediliyor.

Dokunulmazlık şartı Körfez ülkeleri arabuluculuğunda yapılan, görevden ayrılma pazarlıklarının bir parçası olduğu için, parlamentodan da geçmesi bekleniyor.

Son haftalarda Salih'in 11 ay süren protestolar sırasında hayatını kaybedenlerle ilgili olarak yargılanması talebiyle on binlerce kişi gösteriler düzenledi.

Salih'in Şubat'ta görevi yardımcısı Abid Rabbo Mansur Hadi'ye bırakması, ardından yeni cumhurbaşkanlığı seçimlerine gidilmesi bekleniyor.

BBC

HABERE YORUM KAT