1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Abdülcelil: Türkiye Örnek Ülke
Abdülcelil: Türkiye Örnek Ülke

Abdülcelil: Türkiye Örnek Ülke

Libya UGK Başkanı Mustafa Abdulcelil, 'Türkiye'nin demokratik yapısı'nın örnek teşkil ettiğini belirtti.

13 Şubat 2012 Pazartesi 12:09A+A-

Libya Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) Başkanı Mustafa Abdulcelil, Türkiye'nin demokratik yapısının Libya başta olmak üzere Arap Baharını yaşayan diğer ülkeler için de örnek teşkil edeceğini söyledi.

Abdulcelil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Libya'ya yeniden yapılanma sürecinde başından beri destek verdiğini belirtti.

Türkiye'nin hem siyasi hem de ekonomik alanda Libya halkının yanında olduğunu kaydeden Abdulcelil, şöyle konuştu:

''Türkiye, Libya'nın yeniden yapılanma sürecine başından beri destek verdi. Hem siyasi hem de ekonomik alanda Libya halkının yanında oldu ve olmaya da devam ediyor. Türkiye'nin demokratik yapısı Libya başta olmak üzere Arap Baharını yaşayan diğer ülkeler için de örnek teşkil ediyor. Önümüzdeki süreçte Libya, Türkiye'nin hem siyasi hem demokratik yapısını örnek alacaktır. İki ülke arasındaki ilişkiler de çok daha sağlam temeller üzerine kurulacak. Türk yatırımcıları, Libya'da birçok alanda yatırım yapacak. Tarihten gelen dostluk ilişkimiz çok daha güçlü olacak.''

Suriye'deki gelişmeler

Abdulcelil, Suriye'de yaşanan gelişmelerle ilgili olarak da, ''Libya, Suriye Esad rejimine tepki gösteren ilk hükümetlerden biri oldu. Geçtiğimiz günlerde Suriye'de ölümlerin devam etmesi halinde, Libya'da bulunan Suriye Büyükelçiliği görevlilerine, Libya'yı terk etmesi için 3 gün süre verdik. Esad, biran önce ülkesinde olan ölümlere son vermeli. Umuyoruz ki en yakın zamanda Suriye'de barış sağlanır'' dedi.
 
17 Şubat'taki kutlamalar

UGK Başkanı Abdulcelil, Libya'da devrimin birinci yılı nedeniyle 17 Şubat'ta UGK ve hükümet olarak Bingazi'de kutlamalar gerçekleştireceklerini söyledi.

UGK'nın seçimler sonrasında görevini tamamlamış olacağını kaydeden Abdulcelil, ''Demokratik temeller üzerine kurulu Libya hükümeti de bundan sonraki süreç için Libya halkına örnek teşkil edecek. Devrimin birinci yılını dolduracağı 17 Şubat'ta UGK ve hükümet olarak Bingazi'de kutlamalarımızı gerçekleştireceğiz. Ancak, hala yaraları sızlayan şehit aileleri olduğu için kutlamaları belirli bir çerçevede gerçekleştireceğiz'' diye konuştu.

Devrik lider Muammer Kaddafi'nin oğlu Saadi Kaddafi'nin Nijer hükümetinin kontrolü altında bulunduğunu ifade eden Abdulcelil, Nijer Cumhurbaşkanı ile yaptığı telefon görüşmesinde Saadi Kaddafi'nin dış dünya ile bağlantısının kesileceği yönünde söz aldığını belirtti.

Abdulcelil, yaşanan gelişmelerin Nijer ve Libya arasında probleme yol açmamasını umut ettiğini sözlerine ekledi.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum