1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. ABD’nin Sudan’a kestiği cezanın faturasını Suudi Arabistan ödeyecek
ABD’nin Sudan’a kestiği cezanın faturasını Suudi Arabistan ödeyecek

ABD’nin Sudan’a kestiği cezanın faturasını Suudi Arabistan ödeyecek

ABD, Sudan Devletini, teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarması karşılığında Sudan’ın, İsrail’le normalleşme adımları atmasını ve 335 Milyon Dolar tazminat ödemesini talep etmişti.

27 Ekim 2020 Salı 13:23A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

ABD geçtiğimiz günlerde Sudan Devletini, teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarması karşılığında Sudan’ın, İsrail’le normalleşme adımları atmasını ve 335 Milyon Dolar tazminat ödemesini talep etmişti. Sudan hükümeti de bozulan ekonomisini düzeltmesinin önündeki engel olarak gördüğü terör yaptırım listesinden çıkarılmayı olumlu karşılamıştı.

Bugün ise Sudan’ın bozulan ekonomisinde yeteri kadar kaynak olmadığı bilinirken bu paranın kim tarafından ödeneceği ortaya çıktı. Suudi Arabistan, İsrail ile normalleşmenin öncü ülkesi ve lokomotifi olarak bölge ülkelerini İsrail ile normalleştirerek bu anlaşmalardan prestijli çıkmaya çalışan bir ülke olarak diğer ülkelere yardımcı olmakta.

Sudan maliye bakanı ise borcun hazine altınlarından ödeneceğini ifade etmişti. Ancak Suudi Arabistan bu normalleşme çabalarının hizmetkârı olarak bu borcu da, Sudan eğer İsrail ile normalleşirse ödemeyi teklif etmiş. Al-Araby Al-Jadeed'e konuşan kaynaklar, paranın Sudan Başbakanı Abdullah Hamdok'un söylediği gibi Sudan'ın kendisi tarafından değil Riyad tarafından ödeneceğini söylediler.

Kaynaklar aynı zamanda, Suudi Arabistan ve BAE'nin Sudan'a desteğini de içeren ve İbrahim Anlaşmaları'nın imzalanmasının ardından imzalanması planlanan tam bir anlaşma metninin de hazır olduğunu belirttiler. Bir tarafta Sudanlı yetkililer ve diğer tarafta Amerikalı, İsrailli, BAE ve Suudi yetkililer arasında yapılan görüşmede anlaşmanın detayları, uygulama aşamaları ve arabulucuların vaatleri bulunuyor.

Enteresandır anlaşma metinlerinde: Sudan hükümetinin İsrail ile bağlarını normalleştirdiğini ilan etmesinden ardından Sudan'da gerçekleşmesi kaçınılmaz olarak görülen halk protestolarıyla nasıl başa çıkılacağına dair de ayrıntılar yer alıyor.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum