1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. ABD’nin Afganistan'dan Çekilirken Yerine CIA Destekli Özel Güçleri Bırakacağı Öne Sürüldü
ABD’nin Afganistan'dan Çekilirken Yerine CIA Destekli Özel Güçleri Bırakacağı Öne Sürüldü

ABD’nin Afganistan'dan Çekilirken Yerine CIA Destekli Özel Güçleri Bırakacağı Öne Sürüldü

ABD'nin Afganistan'dan çekilirken geride CIA destekli özel askeri güçleri bırakacağı öne sürüldü.

09 Ağustos 2019 Cuma 21:11A+A-

ABD'nin Afganistan'dan çekilirken geride Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA destekli özel askeri güçleri bırakacağı öne sürüldü.

Afganistan'da faaliyet gösteren gazeteci ve fotoğrafçı Stefanie Glinski, Foreign Policy için kaleme aldığı yazısında, ABD'nin Afganistan'dan resmi olarak çekildikten sonra da ülkede faaliyet göstereceğini iddia etti.

ABD ile Taliban arasında gerçekleştirilen Afganistan konulu barış görüşmelerinde sona yaklaşılırken, CIA'in eğittiği askeri güçlerin Afganistan'da faal halde kalacağını öne süren Glinski, Kabil hükümetinin de belirli ölçüde ülkede yer almaya devam edeceğini savundu.

CIA, Afganistan'da "01" ve "Host Muhafaza Güçleri" gibi belli başlı özel birliklere destek oluyor.

Bu birlikler CIA tarafından eğitip donatılan yerel güçlerden oluşurken, Afganistan'da sivillere yönelik baskınlar, adam kaçırmalar ve insan hakları ihlalleri ile anılıyorlar.

Özellikle Host Muhafaza Güçleri adlı oluşum, ABD'nin Afganistan işgali öncesinde, Kabil hükümetine bağlı Afgan Ulusal Ordusu'ndan daha önce teşkil edilmişti.

Söz konusu oluşum bölgede El Kaide ve Taliban bağlantısı olan kişilere yönelik olarak kullanıldığını ifade etse de, yerel kaynaklar bu güçlerin silahlı gruplarla alakası olmayan sivilleri de hedef aldığını ifade ediyor.

ABD'nin ülkeden çekilmesinin ardından Kabil hükümeti ve CIA destekli bu güçlerin Kabil, Host gibi belirli şehir merkezlerini kontrol etmeye devam edebileceği tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

 

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT