1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. ABD'li yargıç, Afganistan'ın el konulan parasının 11 Eylül mağdurlarına verilemeyeceğini belirtti
ABD'li yargıç, Afganistan'ın el konulan parasının 11 Eylül mağdurlarına verilemeyeceğini belirtti

ABD'li yargıç, Afganistan'ın el konulan parasının 11 Eylül mağdurlarına verilemeyeceğini belirtti

ABD’deki bir yargıç, 11 Eylül saldırılarının kurbanlarının ve ailelerinin Afganistan Merkez Bankası varlıklarından milyarlarca dolar almalarına izin verilmemesini tavsiye ederek, bu varlıkların ABD hükümetinin yetkisinin ötesinde olduğunu ifade etti.

28 Ağustos 2022 Pazar 14:40A+A-

HAKSÖZ HABER

Dün Manhattan'daki ABD Sulh Hakimi Sarah Netburn ABD Yüksek Mahkemesine tavsiye mektubu yazdı. “Afganistan Merkezi Bankası’nın (11 Eylül yargılamasını kast ederek) yargıdan muaf olduğunu ve 11 Eylül saldırılarının kurbanlarının Afganistan’a ait milyarlarca dolar üzerinde hak sahibi olmasına izin vermek doğru olmayacaktır” tavsiyesinde bulundu.

Yargıç ayrıca şayet bu tavsiyeye uyulursa ‘Washington'un, Taliban'ı meşru bir Afgan hükümeti olarak kabul ettiğini etkin bir şekilde göstereceğini’ ifade etti.

Sarah Netburn tarafından kaleme alınan hukuki tavsiye mektubunda, “…mağdurlar daha azını hak etmezler. Ancak yasa, mahkemenin izin verebileceği tazminat miktarını sınırlar ve bu sınırlar Afganistan Merkez Bankası’nın varlıklarını yetkisinin ötesine geçirir."

Kabul edilmesi için Manhattan'daki ABD Bölge Yargıcı George Daniels tarafından gözden geçirilecek olan bu tavsiyenin, devam eden davada sorumlu tuttukları çok sayıda davalıyı dava eden dört alacaklı grubunun çabalarına büyük bir engel teşkil edebileceği belirtiliyor.

Taliban'ın bir yıl önce Afganistan'da yönetimi alması ve ardından Batılı ülkelerin dondurduğu Afgan Merkez Bankası varlıklarının 9 milyar dolarlık meblağına ABD’deki kimi 11 Eylül kurbanı olduğunu ifade eden gruplar, 11 Eylül kurbanlarına bu paradan tazminat verilmesi gerektiğini iddia ederek, hak talebinde bulundu.

ABD Federal Rezerv Bankası'nda Afganistan’a ait olan 7 milyar dolarlık bir meblağ olduğu biliniyor. Şubat ayında ABD başkanı Joe Biden, dondurulan varlıkların 3,5 milyar dolarının "Afgan halkının yararına" bir kenara ayrıldığını, kalan 3,5 milyar doların ise 11 Eylül kurbanları ve onların yasal mücadelesi için kullanılacağını belirten bir kararname duyurmuştu.

Eleştirmenler ve aktivistler, dondurulan fonların tamamının Afgan hükümetine veya en azından Afgan halkına ait olduğunu, özellikle de ülkede devam eden insani krizin ortasında, bu hareketin tartışmalı olduğunu belirtiyor.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum