1. HABERLER

  2. HABER

  3. AB’den Yeni Müzakere Başlığına Onay
AB’den Yeni Müzakere Başlığına Onay

AB’den Yeni Müzakere Başlığına Onay

AB, Türkiye’yle “bölgesel politika ve yapısal araçların koordinasyonu” başlığının açılmasına onay verdi.

22 Ekim 2013 Salı 13:17A+A-

Lüksemburg’da toplan AB Genel İşler Konseyi’nde Türkiye’yle müzakerelerde “bölgesel politika ve yapısal araçların koordinasyonu” başlığının açılmasına onay verildi.

Başlığın resmen açılması için 5 Kasım’da Brüksel’de Hükümetler Arası Konferans (HAK) düzenlenecek.

HAK’ta Türkiye’yi AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın temsil etmeleri öngörülüyor. Normal şartlarda 25 Haziran’da açılması gereken ancak Almanya’nın engellemesi nedeniyle açılışı İlerleme Raporu sonrasına bırakılan “bölgesel politika ve yapısal araçların koordinasyonu” başlığı, teknik açıdan olduğu kadar sembolik açıdan da önem taşıyor.

Bazı AB ülkelerinden kaynaklanan siyasi engellemeler nedeniyle müzakere sürecinde 3 yıldır başlık açamayan Türkiye, 22 numaralı başlığın açılmasıyla yeni bir ivme yakalanmasını umuyor.

Gerek AB Komisyonu gerekse Avrupa Parlamentosu’nun önde gelen bazı üyeleri, 23 numaralı “Yargı ve Temel Haklar” başlığı ile 24 numaralı “Adalet, Özgürlük ve Güvenlik” başlığının açılması çağrısını yoğun şekilde gündemde tutuyor. Bu çağrılara AB içinde “Türkiye dostu” olarak adlandırılan ülkeler kadar Almanya, Avusturya ve Hollanda gibi üyelik sürecinde sorun çıkarma potansiyeli yüksek olan ve zaman zaman bu potansiyeli kullanan ülkelerden de destek gelmeye başladı.

AB’yle üyelik müzakerelerine 3 Ekim 2005’te başlayan Türkiye, 5 Kasım’da düzenlenecek HAK’la açtığı başlık sayısını 14’e yükseltecek.

Füle karardan memnun 

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu Üyesi Stefan Füle, Lüksemburg'da toplanan AB dışişleri bakanlarının, bölgesel politikalar faslının 5 Kasım'da açılması kararını memnuniyetle karşıladı.

Füle, yazılı açıklamasında, Türkiye'de yaşanan son gelişmelerin AB sürecinin önemini ortaya koyduğunu belirterek "Bu hedef doğrultusunda AB'nin taahhütlerine ve belirlenen kurallara uygun şekilde katılım müzakerelerinin hızlanmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kapsamda bugün alınan karar önemli bir adımdır" dedi.

Stefan Füle, geçen hafta açıkladıkları ilerleme raporunun bölgesel politikalar faslının açılması kararında etkili olmasından memnuniyet duyduklarını ifade etti ve akabinde yani fasılların açılmasını umduğunu bildirdi.

AB üyeleri, bölgesel politikalar faslının açılmasını haziranda onaylasa da bunun için tarih belirlemeyi ilerleme raporu sonrasına bırakmıştı.

AA

HABERE YORUM KAT