1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. AB: 6 milyar euroluk mülteci desteği tamamlandı
AB: 6 milyar euroluk mülteci desteği tamamlandı

AB: 6 milyar euroluk mülteci desteği tamamlandı

Avrupa Birliği, ‘mültecilere destek anlaşması’ kapsamında Türkiye'ye taahhüt edilen 6 milyar euroluk mali desteğin tamamının projelere aktarıldığını açıkladı. Erdoğan, sığınmacılar için 40 milyar dolarlık harcama yapıldığını duyurmuştu.

18 Aralık 2020 Cuma 14:01A+A-

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut, mülteciler ve ev sahibi toplumlara yönelik 6 milyar euroluk paketin sözleşmeye bağlanma sürecinin tamamlandığını duyurdu.  

Landrut, AB ve Türkiye’nin önemli bir virajı geride bıraktığını ifade ederek, artık sığınmacılar ile ev sahibi toplumun projelerden fayda sağlamasına odaklanılacağını söyledi.  

AB Türkiye Delegasyonu'ndan yapılan açıklamada, anlaşma kapsamında son sekiz sözleşmeye imza atıldığı ifade edildi. Sözleşmenin içeriğini de yer verilen açıklamada; mültecilere temel ihtiyaçlar, sağlık hizmetleri, koruma, belediye altyapısı, eğitim, istihdam ve sosyo-ekonomik kalkınma konularında 780 milyon euroluk destek sağlanacağı belirtildi.  

ANKARA’YA DEĞİL PROJELERE AKTARDILDI  

Mülteci mutabakatı Türkiye'nin Yunan adalarına geçen sığınmacıları geri kabul etmesini ve Avrupa'ya sığınmacı akışını engelleyecek önlemler almasını, karşılığında AB'nin mültecilere yardım ve Türkiye'nin mali yükünün hafifletilmesi için 6 milyar euroluk mali kaynak sağlamasını öngörüyordu.  

Ancak 6 milyar euroluk kaynağın doğrudan Türk hükümetine ödeme şeklinde değil, somut projelere aktarmak üzere serbest bırakılması kararlaştırılmıştı. 

LİDERLER ZİRVESİ’NDE GÜNDEME GELDİ  

10-11 Aralık tarihinde gerçekleştirilen Liderler Zirvesi’nde AB’ninSuriyeli sığınmacılar ve ev sahibi topluma mali desteği sürdürmeye hazır olduğu" beyan edilmişti. 

ERDOĞAN’DAN AB’YE ELEŞTİRİ: SÖZ VERDİKLERİ MİKTARI ÖDEMEDİLER  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen yıllarda sık sık AB'yi taahhütlerini yerine getirmemekle eleştirmiş, Türkiye'nin ülkedeki 3,6 milyon sığınmacı için 40 milyar dolarlık harcama yaptığını vurgulamıştı. 

Son olarak Türkiye’nin sınır kapılarını açmasının ardından konuya ilişkin açıklama yapan Erdoğan, şunları söyledi:  

Söz verdiniz 6 milyar Euro'yu Türkiye'ye verecektiniz. Bunu verdiler mi, hayır. Şimdi 'Size 1 milyar Euro göndereceğiz' diyorlar. Kimi aldatıyorsunuz ya? Biz artık bu parayı da istemiyoruz. 

Kaynak: KARAR

HABERE YORUM KAT