1. HABERLER

  2. HABER

  3. AB'den İran'a Petrol Yasağı
ABden İrana Petrol Yasağı

AB'den İran'a Petrol Yasağı

AB, İran'ın üye ülkelere petrol ihracatının yasaklanması için uzlaşmaya vardı.

07 Aralık 2011 Çarşamba 11:34A+A-

Avrupa Birliği'nin, İran'dan petrol ihracatının yasaklanması için uzlaşıya vardığı bildirildi.

Yasağın ne zaman uygulamaya sokulacağı konusunda bilgi verilmedi.

Avrupa Birliği Komisyonu'nun enerjiden sorumlu üyesi Günter Öttinger, İran'a petrol yasağı konusunda üye ülkeler arasında bir uzlaşma olup olmadığı sorusuna "Evet, sanırım" yanıtını verdi.

Öttinger, yasağın ne zaman uygulanacağı hakkında ise yorumda bulunmadı.

Amerika Birleşik Devletleri, 1979 İslam devriminden bu yana İran'dan petrol ithalatını yasaklamıştı.

Washington, İran'ın nükleer programıyla ilgili kriz dolayısıyla diğer ülkelerin de İran'dan petrol ve petrol ürünleri ithalatını kesme çabasında.

Washington yönetimi, Güney Kore'den İran'a yönelik yaptırımlarını artırmasını istedi. Seul de, İran'dan petrokimya ürünlerinin ithalatını durdurmayı düşünüyor, ancak ham petrol alımından vazgeçmeyeceğini açıkladı.

Avustralya da İran'a yaptırımlarını genişletti, İran'ın finans ve petrol sektörüyle iş yapılmasına kısıtlamalar getirdi.

Obama yönetimi, bir yandan da petrol fiyatlarının aşırı yükselmemesi için, Kongre'den İran Merkez Bankası'na uygulanan yaptırımların yumuşatılmasını istedi. Kongre, İran Merkez Bankası ile iş yapan yabancı finans kuruluşlarının, Amerika'da iş yapmasını yasaklamıştı.

Bu arada Obama yönetiminin, İsrail'in İran'a karşı niyetini tam olarak bilmemekten rahatsızlık duyduğu belirtiliyor.

Amerikalı 2 senatör, yakın müttefik olmalarına rağmen, İsrail'in ne olursa İran'a saldıracağı, bu saldırıyı ne zaman düzenlemeyi düşündüğünü bilmediklerini kaydetti.

HABERE YORUM KAT